Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig kvalitet på pensionärers mat

Skinn på potatisen och lång hållbarhetstid skapar missnöje med matlådorna till pensionärer.
– Bedrövligt att man ska ge det till gammalt folk, säger en pensionär i Fredriksberg.

Drygt 200 pensionärer i Ludvika kommun tar emot matlådor genom kommunens äldreomsorg.
Kommunen har sedan årsskiftet ett avtal med ­företaget Sodexho om matleveranserna. Maten lagas, kyls och förpackas i Stockholm.

Matlådorna anländer på tisdagar och torsdagar. I kylskåpet hemma hos pensionären som DD talat med ligger matlådorna som kommit tisdagen samma vecka, och en som blivit kvar från torsdagen veckan innan.
Det är dillkött med potatis och morötter. De andra rätterna är stekt strömming med mos och kåldolmar med gräddsås, brytbönor, potatis och lingon. Tretton dagar är det mellan förpackningsdag och sista hållbarhetsdag för maten.

– På nyår var maten nio dagar gammal. Det var nyårsmaten det.
Det står på lådorna att de ska förvaras i sex grader.
– Hur många gamlingar har sex grader i kylen? undrar han, och menar att det nog ofta är varmare än så.
Potatisen är han främst missnöjd med när det gäller matens kvalitet. I förpackningen med dillkött ligger skalade potatisar som har fått skinn.
– Det smäller, säger han, pickar på potatisen med fingret. Det vore bättre med oskalad potatis, tycker han. Och påpekar att det bara ligger två pannkakor i lådorna numera i stället för tre som tidigare.
– Hur kan de behandla äldre så här som har byggt upp samhället? Förr kom maten från Ludvika, då var det bättre. Men de har väl tjänat några miljoner på det här, säger han och syftar på kommunen.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se