Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalkurd missade Superettan men nu väntar heta derbyn

Dalkurd har gjort sin hittills bästa säsong sedan starten 2005.
Ändå upplevde nog de flesta spelare, ledare och supporters lördagen som den tyngsta dagen på minst nio år.

Inför lördagens kvalretur mot Värnamo på Finnvedsvallen fanns stora förhoppningar om att Dalkurd skulle spela i Superettan nästa år och stjäla epitetet Borlänges bästa fotbollslag från Brage.
I så fall skulle det ha varit första gången på 88 år som inte Brage är bäst i Borlänge.

Ändå måste spelare och ledare i Dalkurd mitt i all besvikelse inse att årets säsong överträffar det klubbens representationslag uträttat under de åtta tidigare åren.
Det var ett steg framåt när det nu blev en andraplats i division 1 Norra och därmed kval till Superettan.
Om det blivit seger i kvalet hade det varit två steg framåt.

Visst skulle det ha varit inspirerande att få spela elitfotboll i Superettan nästa år, men nu har Dalkurd något annat att se fram emot nästa år, derbyn mot Brage på Domnarvsvallen.
Senast Dalkurd spelade derbyn var 2008, men då handlade det om möten med Kvarnsveden och Tunabro i division 3.

Hela tiden har Dalkurd sett fram emot att få möta Brage. Ett Brage som under alla år försökt undvika träningsmatcher mot Dalkurd. Undantaget var träningsmatchen före seriestarten i år samt mötet i Konstgräscupens final i Kvarnsveden för fyra år sedan.
Nu kommer det att bli heta möten på Vallen nästa år. De matcherna ser nog Dalkurd fram emot mera än vad Brage gör.

Jag fortsätter att påstå att Dalkurd gjort sin bästa säsong någonsin. Det kan man tacka de båda tränarna Robert Mambo Mumba och Umut Koc för. De har fått spelarna att inse försvarsspelets betydelse.
I förra årets serie gjorde Dalkurd fler mål än i år, men då släppte man också in dubbelt så många mål som i år. Därför har laget avancerat från en åttondeplats förra året till en andraplats i år.

När Mambo Mumba i början av seriespelet fick frågan vad som hänt med laget när säsongen startat mycket bättre än under de tre tidigare åren i division 1 blev svaret:
Nu har killarna insett att försvarsspelet börjar redan vid motståndarnas straffområde. Alla spelare skall vara försvarare när motståndarna har bollen och alla är anfallare när vi har bollen.
Dalkurds genomgående bästa spelare har också varit två försvarare, målvakten Frank Pettersson och mittbacken Peshraw Azizi.

Men när det gällde som mest var det just försvarsspelet som sviktade.
– När vi möter ett lag från Superettan gäller det att minimera misstagen. Annars blir man bestraffad direkt, sa sportchefen Adil Kizil inför kvalmötena med Värnamo.

De misstagen undvek man i hemmamatchen, men på Finnvedsvallen hade backlinjen på 38 minuter gjort fler misstag än sammanlagt under hela serien.
Peshraw Azizi hängde inte alls med vid de första målen och när Värnamo ökade till 3–0 var det efter årets bjudning av Micael Tuhkanen.
Där avgjordes matchen. Värnamos tränare Sören Åkeby såg till att hans spelare i fortsättningen kunde spela på resultatet. Dalkurd hade 60–40 i bollinnehav, men stötte på en kompakt försvarsmur som inte alls var på bjudhumör. Då var det mera öppet på andra sidan när Värnamo kontrade.

Nu ser vi alltså fram emot ett 2014 med derbyn som borde fylla Domnarvsvallens läktare.
Jag är inte alls säker på att Brage går vinnande ur de derbyna. Trots att Dalkurd nu går miste om de tre-fyra miljoner kronor som spel i Superettan inneburit finns där ändå muskler att förstärka laget med nyförvärv som gör laget ännu bättre.
För Dalkurd var lördagen den 9 november en dyster dag. För Brage har hela året varit dystert. 

Men för Borlänge kommuns styrande försvann ett problem. Planerna på att bygga om Domnarvsvallens södra läktare stoppades när det stod klart att Brage skulle åka ur Superettan. Om Dalkurd hade tagit steget upp hade klubben säkert fått dispens att spela med nuvarande läktare, men bara ett år.
Nu får läktarbygget vänta ytterligare något år, men räkna med att Dalkurd kommer att ta ytterligare ett steg framåt 2014. När Sirius försvunnit verkar toppen i division 1 Norra bli något svagare än i år.

Sven-Erik Karlsson