Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalkurdprofiler åtalade för ekobrott

Tre företrädare för matvarugrossisten Medabfood åtalades på tisdagen för grova ekonomiska brott av ekoåklagaren Helen Eckerrot Flodin i Örebro.

De åtalade är vd:n Mehmet Abic, 37, hans företrädare Halil Karakas, 42, och förre ekonomichefen Elvan Cicen, 32.

Företaget var när tillslaget gjordes huvudsponsor för fotbollslaget Dalkurd där både Abic och Cicen tidigare varit kassörer, spelare och haft andra funktioner.

Karkas och Abic åtalas för försvårande av skattekontroll, grovt brott, Cicen för medhjälp till de andras brott. Alla tre nekar.

Företaget är livsmedelsgrossist och levererar framför allt till pizzerior.
I den funktionen har de åtalade enligt stämningen levererat varor till sina kunder men redovisat leveranser till andra, i flera fall icke existerande kunder.
På så sätt har det gjorts möjligt för kunderna att sälja mat utan att behöva redovisa försäljningen.
Enligt åtalet har det vid husrannsakan påträffats 1 574 osanna fakturor med ett sammanlagt fakturabelopp med en totalsumma om drygt 14 000 000 kronor.
Dessutom har utredarna i en dator påträffat en parallell, svart bokföring som ska jämföras med de officiella i rätten för att bevisa att avsikten varit att dölja de verkliga kunderna.

Spaningarna mot företaget inleddes våren 2010 och avslutades med ett tillslag mot företaget i mars året därpå. Karkas och Abic satt då under några dygn anhållna.
Karkas avgick strax efteråt som vd med är i dag i stället styrelseordförande, efterträdd av Abic.
Elvan Cicen som tidigare varit socialdemokratisk politiker i Borlänge, grundare av Dalkurd och prisats för sitt engagemang för ungdomar och idrott, har under hela utredningen hävdat att han bara varit anställd och saknat inflytande i företaget.
Av utredningen framgår dock att Cicen i stället i egenskap av styrelse för ett av de företag som fått svarta leveranser från Medabfood varit föremål för egen utredning.
– Det har förekommit utredning om hans agerande i det företaget men den har lagts ner utan åtal, säger Eckerrot Flodin till DD.

Nedläggningen av utredningen av konsekvenserna av Medfoods leveranser till Cicens företag Kevin & Tilda i Borlänge AB betyer inte att Dalkurd-profilen kan andas ut.
I ett skattebeslut har han och hans kompanjon påförts vardera 750 000 kronor för svarta inkomster i den krog företaget driver i Borlänge.
De båda företagarna har påförts inkomster som beräknats utifrån de svarta leveranser som skatteutredarna konstaterat vid sina spaningar.
När skatteutredarna den 28 januari 2011 åt lunch på Cicens restaurang räknade de 50 gäster inklusive dem själva. I kassaregistret fanns 33 inköp registrerade.
På liknande sätt har konstaterats att 40 procent av försäljningen den Coca cola som sålts i krogen aldrig redovisades.
Se vidare artikel här intill.

Faktureringarna har gjorts till företag som brunnit upp, lagts ner, påstås finnas där andra ligger eller aldrig existerat.
Som exempel kan nämnas Hökargrillen i Hedemora som brann ner 2008 men ändå enligt Medabfoods bokföring fick varor under såväl 2009 som 2010.
Restaurang Rosé i Avesta upphörde 2004 men har fortsatt få varor.
Pizzeria Apollo i Falun upphörde när huset revs 2008 men har enligt Medfoods bokföring fortsatt få leveranser.
I nya byggnaden finns nu en affär som säljer barnvagnar.
Pizzeria Viking i Hedemora har aldrig existerat. Det har heller inte Pizzeria Casanova i Avesta som dessutom ska ligga på Sturegatan. Någon Sturegatan finns nu inte i Avesta.

Rättegången beräknas hålla på under fyra dagar.
Grovt försvårande av skattekontroll ska ge fängelse mellan sex månader och fyra år.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se