Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel-Adams Ray startar turné i Borlänge

Daniel Adams-Ray gjorde succé med sin solodebut. Nu följer han upp den med en skiva som är något helt annat.
Turnépremiär blir i Borlänge.

Han slog igenom tillsammans med Oskar Linnros i hiphopduon Snook och överraskade sedan när han 2010 solodebuterade med albumet ”Svart, vitt och allt däremellan” - där fanns inte en rad rap, i stället sjöng sig Daniel Adams-Ray igenom hitlåtar som ”Gubben i lådan”.
– Det var något som var nödvändigt för mig då. Jag ville bredda mitt perspektiv och gå vidare från det som var något slags hiphophybrid till något annat, säger han.

När han nu följer upp solodebuten med plattan ”Innan vi suddas ut” (släpptes 13 november) bjuder han återigen på något nytt. Musiken är mörkare, texterna är mer politiska och Daniel Adams-Ray blandar rap och sång - något han försökte med även på förra skivan.
– Men det gick inte bra då. Det blev ett exotiskt inslag, som ett gitarrsolo, i stället för en sömlös övergång mellan sång och rap, säger han.

Att det lyckades nu tror han delvis beror på att han känner sig mer bekväm med att sjunga. Men det handlar också om att han skrivit en annan typ av texter och att han tycker det är lättare att rappa om de ämnen han nu tar upp.
– Det är fortfarande en personlig skiva men den handlar mer om mig som en del av samhället, ett större sammanhang. Det är små fragment och händelser som har triggat det här sättet att skriva, allt från att man ser att ingen stoppar bråk på stan till att det brinner ute i Tensta, säger Daniel Adams-Ray.

Efter skivsläppet ger sig Daniel Adams-Ray ut på en omfattande vinterturné. Premiären blir på Liljan i Borlänge på fredagskvällen. Han besöker även Sälen den 26 december.
– Jag är förväntansfull. Det roligaste är inte att sitta själv i en studio och svära utan det är att se hur låtarna får ett eget liv, hur de interagerar med folk som förknippar dem med helt andra saker än vad jag gör, säger han.

Linus Brännström/TT