Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Andersson, utbytesstudent från Falun

- Nu reser jag tillbaka till Sendai, Jag följer rapporteringen noga och känner mig trygg, säger Daniel Andersson, utbytesstudent från Falun som åker från Tokyo till den jordbävningsdrabbade staden Sendai i dag.

Daniel Andersson läser fysik på japanska och är en av runt 100000 utbytesstudenter i Sendai, staden som drabbats hårdast av jordbävningen. Tack vare påsklovet reste han och många andra runt i landet. Därför var han i Tokyo när jordbävningen, tsunamin och kärnkraftsolyckan ägde rum slag i slag. Under jordbävningen skakade marken och det blev sprickor i husväggarna i Tokyo som ligger cirka 25 mil från det drabbade Sendai.
Men i dag reser han tillbaka.
- Jag har hittat ett sätt att resa via en omväg en sväng västerut och via mindre vägar, först tåg och sedan buss tillbaka mot Sendai. Motorvägarna är inte öppna än.
Många av hans skolkompisar sitter fortfarande isolerade i skyddsrum i Sendai.
- Jag hoppas kunna bo i mitt vanliga rum. Jag har kontakt med kompisar hela tiden och just nu verkar matbristen vara det stora problemet. Men så snart kommunikationerna kommer igång blir det förhoppningsvis bättre. Jag får ta med så mycket mat jag kan.
Explosionen på kärnkraftverket i Fukushima som orsakades av jordbävningen och förstärktes av tsunamin har inte fått honom att ändra sina planer.
- Jag litar på rapporterna. Dels ligger Fukushima en bit från Sendai och dels verkar det värsta vara över. Av Sendais en miljon invånare är runt 100000 evakuerade och utbytesstudenterna hör hit.
Jordbävningen som sådan var värre 1995 i Kobe nära Osaka då runt 5000 personer dog, säger han
- Då var epicentrat närmare in i landet.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se