Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Bodin vill göra det omöjliga

28-årige Malungssonen Daniel Bodin är en av fem tävlande i FSX Freestyle snowcross, som kommer att visa upp sina våghalsiga färdigheter på skidstadion under torsdag och fredag.

Han är en av de absolut största inom sporten; han har vunnit X-games och uppmärksammades nyligen för sitt hopp från hoppbacken i Örnsköldsvik. Många känner också igenom honom från den galna skoterturen genom centrala Stockholm i vintras.
Många undrar nog hur man ens kan komma på tanken att fara i väg 70 meter från en hoppbacke på en snöskoter. Men för Daniel Bodin är utmaningen allt.
– Vad det är spelar ingen roll, om jag tävlar eller hoppar – man har en tanke på något, något man vill övervinna. Visst hör adrenalinet och kicken till, men det stora är att lyckas med något man trodde var omöjligt. Den känslan är obeskrivlig.

Förra året fick Daniel Bodin följa Clash of nations från publikplats på grund av en nackskada. Han hade dragit på sig frakturer på fem nackkotor under en träning inför X-games. Trots att han hade kunnat bli förlamad – eller ännu värre – hade Daniel Bodin aldrig en tanke på att lägga av.
– Först visste de inte om jag skulle kunna åka igen, och trodde att jag kanske skulle få kronisk smärta, men efter fem månader var jag tillbaka. Det handlar mycket om inställning. Man måste visa livet att ”den jäveln ger sig inte”, säger han.

Daniel Bodin menar att man kan dö oväntat även om man lever ett helt vanligt liv, och han funderar en stund för att hitta ett bra exempel:
– Om man tänker att man är sjuk så är man sjuk. När min farmor gick bort så dröjde det ett halvår, sedan dog även farfar trots att han var helt frisk.
Det enda som egentligen förändrats för Daniels del sedan olyckan är att han är noggrannare med förberedelserna:
– Jag tänker till mer, planerar mer så att jag verkligen får till ramperna.

Kan du beskriva hur det är att göra ett hopp?
– Det är alltid det första hoppet på en tävling som är det nervösa, fastän man gjort samma hopp många andra gånger. Vi har ingen hastighetsmätare och man hör ingen skillnad på motorljudet. Man kan bara gå på känsla. Men sen när man kommit in i hoppet så går det av sig självt.
För X-gamesstjärnan Bodin handlar Clash of nations mer om show än om tävling, men som uppvisning är det bland det största som finns. När Daniel Bodin var med 2011, evenemangets första år, kom drygt 5000 besökare. I år räknar arrangörerna med det dubbla.
– 10 000 besökare, det är svårt att slå. Då måste man ha dit ett rockband. Dessutom är läget nära centrum bra. Det kommer att bli en riktig folkfest.

Louise SundströmDT


Fakta

• Clash of nations består av tre tävlingar.
• FSX Freestyle snowcross har i år fem deltagare. Amerikanerna Cory David och Justin Hoyer, och svenskarna Daniel Bodin, Markus Nordin och Anders Eriksson. FSX är en bedömningssport.
• Två FSX-shower körs på torsdagen, och en på fredagen.
• Super snowcross är uppdelat i två klasser: Pro stock och Pro open. 32 förare deltar i varje klass. Tolv går direkt till final. Av de resterande 20 får de 16 bästa göra upp om fyra finalplatser i Head2Head. Head2Head är dueller, där en åkare går vidare till nästa omgång.
• Finalerna i Pro stock och Pro Open är planerade fredag eftermiddag.