Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Tynell är laddad inför helgens premiär i långloppsvärldscupen

I morgon startar vinterns långloppscup om efter juluppehållet.
Och en av de som hoppas kunna vara med i toppen av den tjeckiska femmilaren Jizerska Padesatka är Grycksbo-åkaren Daniel Tynell.
- Målsättningen är att köra fort som f....an och lite till, som morsan brukar säga, ler den trefaldige Vasaloppsvinnaren.

För tio månader sedan såg Daniel Tynell ut att vara på väg mot sin fjärde seger i Vasaloppet, men några meter innan mållinjen passerades Grycksbo-åkaren av Jörgen Brink.
I helgen drar tävlingssäsongen igång på allvar för Tynell, och huvudmålet för säsongen är förstås portalen i Mora med devisen ”I fäders spår för framtids segrar”.

Tuff bana

I går drog Tynell till Tjeckien för att under söndagen köra femmilaren Jizerska Padesatka, som avgörs i klassisk stil:
- På rapporterna ser det ut att bli ett riktigt vallaföre med temperaturer runt nollan. Det är en ganska tuff bana, de första 14 kilometrarna är uppför, sedan planar det ut, men det finns några backar även efter det. Men mot slutet är det mest stakåkning. Och det är ett väldigt bra startfält, hela gänget av de som kommer att åka huvuddelen av långloppen i vinter är på plats, så nu får jag ett bra kvitto på hur jag står mej i konkurrensen, säger Tynell.
Vad är målet med helgen?
- Att köra fort som f...an och lite till, som morsan brukar säga. Men jag är lite tråkig och har inte något placeringsmål. Jag vill stå på startlinjen och känna att jag gjort allt som står i min makt för att vara så optimalt förberedd som möjligt. Och så vill jag förstås känna att kroppen svarar som jag vill, säger Tynell som åkte premiären i långloppsvärldscupen, La Sgambeda i italienska Livigno för en knapp månad sedan.

Kört millopp

Men Tynell bröt staven redan efter en kilometer, och fick sedan åka en knapp halvmil innan han fick en ny; till slut blev det en 39:e plats i loppet.
- Jag har tränat på bra under jul- och nyår. Sedan har jag kört millopp i Grängesberg och i Mora. Grängesberg gick ganska bra, men i Mora fungerade det inte alls. Nu har jag varit i Tänndalen på ett så kallat Vasaloppsläger några dagar, och där har det inte blivit så mycket träning. Men nu ska jag sticka ut och köra ett stakintervallpass för att få fart på kroppen inför helgen, sa Tynell när DD-sporten träffade honom vid Bergebo skidstadion timmarna innan avresan söderut.
Grycksboåkaren som för övrigt fyllde 35 år i torsdag kommer inte vara den ende dalaåkaren i elitfältet i det tjeckiska långloppet i helgen; Moras Marcus Leijon är också på plats. Och det är även de tidigare Mora-åkarna Susanne Nyström och Rikard Andreasson som till den här säsongen bytt till Laisvalls SK och det nystartade teamet Exspirit, där de är lagkamrater med bland andra fjolårsvinnaren Oskar Svärd.
MÅRTEN LÅNG
023-475 10
marten.lang@daladem.se

På dalademokraten.se kan du se ett videoklipp med Daniel Tynell timmarna innan avresan till Tjeckien