Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dans – så granen välte

Dans runt granen och överraskningsbesök av tomten.
När kyrkan bjöd in till julfest i Backa bystuga i lördags var det barnen som stod i centrum.

Julfesten inleddes med att barnen fick lära sig mer om varför de firar jul och var traditionen kommer ifrån.
– Vad är en herde egent- ligen? Det är det ju snart ingen som vet. Fäbodkullorna var våra herdar här, berättar prästen Monica Jones.

Innan det sedan är dags för dans runt granen bjuds det på fika vid långborden.
– Jag tycker att det ska bli roligast med dansen sen, säger Ella Persson, sex år, och får snabbt medhåll av kompisen Agnes Persson, fem år.
Strax därefter kommer det musik från rummet bredvid. Fem spelmän från Backa har klivit upp på scenen och snart står en ring av barn och föräldrar runt granen. De sjunger om att ”nu är det jul igen” innan samtliga blir till musikanter ifrån Skaraborg. När det är dags för Grin-Olles visa gråter alla så att det skvalar. Som tur är kommer det sedan en gladare Olles visa.

Som vildast blir det när prästens lilla kråka är ute och åker utan att ha någon som kör. När kråkan slinter ner i diket åker till och med julgranen i backen.
Ingen fara skedd, den är snart på plats igen och dansen kan fortsätta tills en skäggig man som bär på en stor säck kliver in i lokalen.

Hillevi Mårtensson/DT
hillevi.martensson@dt.se