Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danssteg lärdes ut i By kyrka

Trio Serioso. Tre damer tog dansen till kyrkorummet i fredagens Lunchmusik i By kyrka under rubriken Vals i julinatten.

Lunchmusiken är ett fast inslag i By kyrka under Slånkvicku. Sedan starten för femton år har det varit en fast programpunkt.

– Folk tycker om att komma hit och slå sig till en stunds ro. Vare sig det är regn eller solsken, säger prosten Ingrid Öberg Hägg. Många av våra besökare kommer varje dag.

Lunchmusiken är ett arrangemang som Svenska kyrkan och Avesta kammarmusikförening står för. Vardera tre konserter bjuder man på. Det är olika musiker, men till de mer stabila deltagarna är Trio Serioso.

– De är de som är återkommande år från år, säger Öberg Hägg.

Som inledningsvis nämndes var det dansen de tog till altaret. Nåja ingen lössläppt dans utan som deras namn antyder seriös sådan. Och i gruppens anda ligger att passa på föra ut lite kulturkunskap. Därför var det dans som dansade sekler tillbaka som stod på programmet. Dans med ursprung i Frankrike, Spanien och Italien.

Social dans som de flesta fall fallit i glömska. Möjligtvis kan man några dra sig till minnes att menuette är en dans under pudrade peruker. Men hur många vet vad saraband, gavotte, passacaille och pavaine är?

Det vet Trio Serioso att berätta om.