Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför anser polisen att Tjärna ängar är ett av landets mest utsatta områden

Tjärna ängar i Borlänge är det 17:e mest utsatta området i Sverige.
Det enligt en ny rapport från Polisen.
LÄS ÄVEN: Så här säger de nya närpoliserna om situationen

Enligt den nya rapporten "Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade händelser" finns 53 utsatta områden i landet. Med några få undantag rör det sig om miljonprogramsområden.

Med ett utsatt område menar polisen fattigare områden där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det kan gälla direkta påtryckningar, exempelvis hot och utpressning. Men också indirekta som offentliga våldshandlingar som riskerar att skada oskyldiga eller öppen narkotikahandel.

"Effekten blir att de boende i området upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen", skriver polisen.

LÄS ÄVEN: Tjärna Ängar får egna områdespoliser

Femton av områdena anses vara särskilt utsatta. Det gäller bland annat Rinkeby i Stockholm, Hammarkullen i Göteborg och Vivalla i Örebro. I de här områdena har utvecklingen gått längre enligt polisen.

"Ett särskilt utsatt område kännetecknas av att de boende upplever att det finns en potentiell hotbild från de kriminella i området vilket har lett till en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag", står det.

Tjärna hamnar på 17:e plats och betecknas därmed som ett "riskområde". Det är ett område uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område.

"Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in".

Linda Staaf är chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen, Noa.

– För att komma tillrätta med problematiken krävs att polisen finns i områdena och arbetar långsiktigt med förtroendeskapande åtgärder. Samtidigt kommer vi att agera kraftfullt mot den kriminalitet som finns. De som begår brott ska inte komma undan, säger hon enligt ett pressmeddelande

I Tjärna ängar finns områdespoliser sedan i januari. Det gäller två poliser som är på plats varje tisdag. Dala-Demokraten kommer att tala med områdespoliserna senare under tisdagen.