Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är vårdpersonalen sjukast!
Det finns inga genvägar. Mer personal.  Alltså mer resurser. God psykosocial arbetsmiljö är en förutsättning för god och säker vård. Nedskärningar och ohanterliga prestationskrav ökar däremot risken för skador och försämrar effektiviteten, Det är inte första gången man hör att vården ska effektiviseras, nu ska ni minsann jobba smartare och springa fortare.

Modern forskning om arbetsmiljö och hälsa har övertygande visat att upplevelsen av att vara exkluderad från och sakna förtroende för viktiga beslutsprocesser på arbetsplatsen är en källa till stress. Problemen drabbar i slutändan patienterna. Sen är det oerhört viktigt med utbildad personal. Att ta hand om de gamla handlar inte bara om att hantera de basala sakerna. Det säger jag med dårens envishet.

Våra gamla behöver mer socialsamvaro och mer tid. Eftersom när man skär ner hela tiden så skapas det sjukskrivningar och allt för många vik tas in alltså det blir ineffektivitet i gruppen. Nya ansikten, dag efter dag, hur mycket ska man orka som ordinarie personal? Man kan inte patienterna, man känner inte till kompetensnivån hos enskilda arbetskamrater, man kan inte rutinerna. Man måste fråga ofta, kan inte fylla sin roll helt och man måste kontrollera varandras arbete för att säkerställa kvalitet Detta tär. Detta splittrar. Detta gör att man blir sjuk. Men allt handlar egentligen om mer tid till våra äldre. Du ska inte inbilla mig något annat.  Alltså händer och fötter och utbildad personal är det som kan rädda vården.

Skär ner på toppen och öka personaltätheten på golvet. Vackra fraser tappar sin mening när verkligheten visar annat.. Stå upp för de gamlas värdighet.     

Katarina Gustavsson
gruppledare för kd i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel