Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför fackeltåg: Vi ville uppmärksamma havererade rovdjurspolitiken

Vi vill börja med att tacka Torbjörn Eriksson för att han uppmärksammar Landsbygdspartiet Oberoende (LPo), och för att ge oss chansen att rätta till de fakta och kunskapsluckor som redovisas. Precis som man kan läsa mellan Torbjörns rader så saknas det nuförtiden kunskap och därför ökar klyftorna oroväckande mellan stad och land

Replik till Torbjörn Eriksson, Svenska Rovdjursföreningen

Ang Fackeltåget 12/11 för att hedra vargdrabbade hundar och tamdjur

Folk som på allvar tror att maten i affären, elen i sin lägenhet och värmen i elementen inte har något att göra med att landsbygden, eller att import kan lösa det mesta. Landsbygdspartiet Oberoende arbetar bland mycket annat för en lokalt förankrad demokrati, en lokal förvaltning av rovdjur, att det ska byggas fler byskolor samt Swexit, för vi tror att folk som lever med ett problem måste få vara med och besluta om det, och inte som nu, besluten tas av folk som inte behöver leva med konsekvenserna.

LÄS OCKSÅ "Tjuvjakt en gerillataktik mot rovdjurspolitiken"

Syftet med fackeltågen var att uppmärksamma dagens havererade rovdjurspolitik samt hedra de hundar och andra tamdjur som blivit offer för vargen.

Angående fackeltåget förra lördagen, som hölls på sex orter i Sverige och tre i Norge, arrangerades vissa av dem privat, på vissa ställen av Folkaktionen Ny Rovdjurspolitik eller som samarrangemang med LPo.Syftet med fackeltågen var att uppmärksamma dagens havererade rovdjurspolitik samt hedra de hundar och andra tamdjur som blivit offer för vargen. Många partier och andra intresseorganisationer hade bjudits in, så att anklaga LPo för röstfiske är enbart ett lågvattenmärke.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Ingen skålar i champagne för trafikdödad varg"

Vi vet, att många av de jakthundar som blivit brutalt dödade under jakt, har fallit offer i områden utan bekräftade revir. Jakt har en lång tradition i Sverige. Torbjörn Eriksson skriver att jägarna får i stort sett skylla sig själva om de missat varg i jaktområdet. Så oerhört syniskt, vi har avlat fram jakthundar som inte ska vara för skarpa just med tanke på etiken för viltet.

LÄS OCKSÅ Gråhundstik vargdödad i Långshyttan

LPo vill att våra jägare ska kunna fortsätta jaga. För djurägaren känns det som ett slag i ansiktet när folk som Torbjörn Eriksson påstår att man får skylla sig själva, att de är likgiltiga och omdömeslösa, och att man måste anpassa sig.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Bojkotta jordbruksprodukter, stör jakten"

Ytterligare exempel är alla fårägare och deras får, som i flera fall gått bakom flerradiga elstängsel (sk vargstängsel) subventionerade av Länsstyrelsen, har blivit attackerade av varg, sårade, chockade och gått en långsam plågsam död till mötes, trots att man trodde djuren var säkra.

LÄS OCKSÅ Insändare: "Vargen är en hänsynslös mördare"

Vi är många som inte knyter näven i fickan, utan faktiskt försöker påverka det vi tycker är fel, fackeltåget är ett konkret sätt, LPo har bl a även varit med och demonstrerat mot mjölkböndernas katastrofala läge.LPo vill att våra bönder ska kunna ha betande boskap på ängar och i skog. Det är bra för mångfalden. Det är bra för den inhemska marknaden och en ökad självförsörjningsgrad. LPo vill att hundägare ska fortsätta kunna ha hunden lös i skogen utan rädsla för vargangrepp, därför vill vi inte ha frilevande varg i Sverige.Sunt förnuft måste få råda, och lantbrukare, jägare och övriga landsbygdsbor måste få bestämma över saker som sker på landsbygden.

Pia-Maria Johansson,

Ordförande LPo Nora

Erika Sörengård,

Ordförande LPo Riks

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel