Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför gick han ur S

Nu avslöjar kyrkopolitikern Nils Uhlén varför han gått ur Socialdemokraterna. Det började när han gick emot partilinjen i omröstningen om Lennart Thorslunds arvode.
– Allt sedan dess har mina partikamrater hackat på mig, säger han.


I artiklarna om revisionen av Mora församling etiketterades Nils Uhlén som socialdemokrat. Det var fel.

– Jag gick ut ur partiet den 19 december och är numera partilös, säger han.

Skälet kan spåras tillbaka till kyrkovalet 2009. Centerpartiet fick 45 procent av rösterna och Socialdemokraterna 25. Nils Uhlén och dåvarande partikamraten Jons Ingemar Larsson hade ett möte med bland andra Lennart Thorslund från centern.
– De erbjöd oss samarbete för att få en lättskött kyrkoverksamhet. Vi tyckte väl att det var helt okej, berättar Nils Uhlén och kommer sedan till det som skulle visa sig bli en stark skiljelinje.

– Lennart Thorslund hade ju fått så många person-kryss att han var självklar som kyrkorådets ordförande. Han gjorde klart att han ville satsa på det här och att arvodet var för lågt. Han ville ha ett basbelopp per år, drygt 40 000 kronor. Det kom vi överens om och allt kändes så himla bra.
Men resten av partigruppen höll inte med. Även Gunnar Kärrbom, dåvarande kyrkoherden, ville att arvodet skulle vara lägre.
– Jons Ingemar Larsson ändrade sig och han fick de övriga i partigruppen med sig. Men jag stod vid mitt ord, säger Nils Uhlén och fortsätter:
– Med mig som avhoppad sosse, hade Centerpartiet sju röster av 13. Iskylan var ett faktum mellan mig och övriga sossar.

Nils Uhlén tror också att det var det här som fick Gunnar Kärrbom att lämna Mora församling.
– Han gick hem och höll sig borta i tre månader innan han höll en lysande avskedspredikan. Folk tror att jag och Lennart Thorslund jagade bort honom, men för mig är det än i dag en gåta varför han slutade. Jag tycker att han var en mycket bra präst.

Eftersom Nils Uhlén röstade med centern i arvodesfrågan, fick han en plats i kyrkorådets beredning. I partiskiljande frågor har han röstat mot sitt parti.
– Det har uppstått en schism. Anledningen till att jag lämnar partiet är att mina partikamrater allt sedan dess har hackat på mig, säger Nils Uhlén.

Han stannar kvar i Moras kyrkopolitik året ut, som partilös, men ställer inte upp till omval i kyrkovalet i september.

Jennie-Lie Kjörnsberg