Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför haltar bakåtsträvarnas argument

Min kollega Emma Bergsten skrev om det här ämnet redan i onsdagstidningen, så det kanske blir lite kaka på kaka, men debatten tar ju aldrig slut och jag vill säga mitt.

Emma skrev alltså om att hon förundras över att så många verkar bry sig så starkt i att ordet "negerboll" plockas bort av Svenska Akademin. En befogad förundran. Kommentarer haglar på nätet, och även i kommentarerna under Emmas krönika på DD Nöjes facebooksida finns folk som känner sig tvungen att skriva "negerboll" bara för att mopsa sig.

Jag tycker att det framför allt finns tre grejer som gör att "negerbollsförsvararnas" argument haltar.

1. Det vanliga är att bakåtsträvarna använder sig av totalt orelevanta jämförelser. Det skrivs; "då måste vi ta bort vitlök och rödlök också!!!!", "snart kan man inte ens säga svart!!!" och så vidare. Jag läste även en som hade protesterat med motiveringen att "negerboll är ett minst lika gammalt ord som snögubbe".

Öhh?

Det är urbota korkat. Vit, röd och svart är benämningen på färger som vi använder dagligen i vårt samhälle. Det går inte att jämföra med ordet som nu tas bort. Det är ingen som säger "jag ska måla bilen neger", vi behöver inte det ordet på samma sätt som vi behöver "vit" eller "röd". Och snö är fruset vatten som faller från himlen, har ingenting med det här att göra.

2. Många argumenterar med "vadådå, man får gärna kalla mig för svennebanan", eller "Inte tar jag illa upp för att någon beställer schweizare när jag äter. Eftersom jag är från Schweiz".

Ok, och vad har det för betydelse?

Det är inte vita människor som ska bestämma om ordet "negerboll" är kränkande, det är de som blir utsatta som ska bestämma om det är kränkande eller inte.

Låt mig förenkla; om någon slår en annan människa på armen så är det inte den som slår som ska bestämma om det gör ont eller inte. Man kan inte slå nån och försvara sig med "det är lugnt, jag kan slå honom för det gör inte ont när nån annan slår mig". Det är den som blir slagen som kan avgöra hur ont det gör.

3. Folk som lägger energi på denna, förmodligen världens oviktigaste, strid påpekar ofta att de inte är rasister, utan att de bara vill ha kvar sitt ord för att "det har alltid hetat så".

Bullshit. Totalt tas nu 9 000 ord bort av Svenska Akademien och ingen fajtas för de andra 8 999 orden bara för att "det alltid har hetat så".

Här är några andra ord som nu tas bort, med tillhörande tänkbara facebook-kommentarer:

"Alu-jobb", va fan, snart får man väl inte ens säga praktik!!

"Bejakning", så löjligt!! Får man inte ens samtycka i det här jävla landet!?

"Lagutskott", vafalls! Ska Sverige bli helt laglöst nu eller?!

"Bandstation", men nu får det vara nog!! Får man inte spela hederlig gammal Commodore 64 längre?!

Nej, några strider ser man inte på nätet. Man strider för ETT ord av 9 000, det ordet som av många anses kränkande. Det kan bara betyda att man har rasistiska syften, eller att man är en trotsig barnunge.

Så, acceptera att det omskrivna ordet är omodernt, onödigt, kan vara kränkande och nu tas bort. Och om era liv förstörs på grund av att det tas bort, så använd det hemma om ni blir lyckligare av det, men snälla, håll käften i sociala medier.

Höjt!