Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför har Leksand klarat elitlicensen

Annons

En fråga många har ställt sig är hur Leksands IF klarat licensnämndens nålsöga och fått elitlicensen beviljad, trots stora underskott de senaste åren? Svaren är egentligen två: Dels tittar licensnämnden i huvudsak på den juridiska person i koncernen som har spelrättigheten i allsvenskan. Dels är det inte det ekonomiska resultatet som bedöms, det som granskas är det egna kapitalet.

Enligt Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds regler får en klubb i elitserien eller allsvenskan inte visa negativt eget kapital två år i rad, då riskerar klubben att förlora sin elitlicens.
Koncernen Leksands IF har visat mångmiljonunderskott merparten av de senaste boksluten. Ändå har klubben tillåtits spela vidare i allsvenskan, något som ifrågasatts på många internetforum. Det har också spekulerats i att Leksand särbehandlats av förbundet.
Men så är det inte. Licensnämnden tittar inte på resultatet, det är det egna kapitalet som avgör om licensen kan beviljas.

Koncernen Leksands IF har de senaste åren bestått av den ideella föreningen Leksands IF samt ett antal bolag i olika konstellationer.
Till och med säsongen 2011-12 var det den ideella föreningen som hade spelrättigheten och anmälde laget till seriespel och föreningen har haft hyfsad ordning på ekonomin. Föreningen har haft positivt eget kapital så långt tillbaka som DD-sporten granskat siffrorna, från och med säsongen 2006-07.
Även resultatmässigt har den ideella föreningen visat långt ifrån några katastrofsiffror, det är två av sex säsonger som föreningen gått back.

2011 bolagiserades elitishockeyn i Leksands IF och från och med innevarande säsong är det Leksands IF Ishockey AB (Lifab) som har spelrättigheterna. Nu är det alltså Lifab:s egna kapital som är under licensnämndens lupp. Och även Lifab visade upp ett positivt eget kapital vid bokslutet 30 april 2012, nämligen 7,1 miljoner kronor.
När licensnämnden granskar kommande bokslut är det Lifabs bokslut från 30 april 2012 som siffrorna jämförs mot.
Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund har tidigare sagt att Leksand säsongen 2013-14 kommer att granskas extra hårt med ett så kallat kontrollår, vilket skulle innebära att det räcker med negativt eget kapital vid ett tillfälle för att riskera nedflyttning.

För en tid sedan sade Lifabs ordförande Sven Rosén till DD-sporten att han hade gott hopp om att slippa kontrollåret och Roséns förhoppning får näring av ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström.
– Det finns ett förslag till förändring av reglementet som vår ordförande sagt ska gälla omedelbart. Men licensnämnden har en annan syn på frågan och hävdar att det inte går att skapa regler som gäller retroaktivt, säger Mikael Lundström till DD-sporten.
Lundström säger också att gränsen är strikt. Ett negativt eget kapital två år i rad, oavsett hur litet det är, innebär alltid att klubben straffas med nedflyttning i seriesystemet.
Det finns visserligen en skrivning som lämnar en öppning till undantag, men enligt Mikael Lundström ligger ribban mycket högt för att kunna hävda ”särskilda skäl”.

Lars Ingvar Eriksson