Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför slutar Mats Ingels på Radio Dalarna

Efter 25 år väljer en av Radio Dalarna mest kända och omtyckta profiler att sluta.
"Dags att prova något nytt. Vad? Det vet jag inte än."

Mats Ingels berättar att vid 52 års ålder vill han prova på något nytt och att det är därför han slutar.

Men det är inte hela sanningen?

– Jag har haft så roligt på radion under så många år men på senare tid har min kreativitet strypts. Nya direktiv kommer och går och det blir fokus på mycket annat än själva skapandet. I senaste påbudet från Stockholm om hur radio ska göras bäst känner jag att jag inte finns med. Så nu tar jag chansen och testar något nytt.

Det var sommaren 1989 som allt började. Första programmet Ingels var ansvarig för hette Jukebox därefter följde firarprogram. morgonprogram, förmiddagsprogram, luciasändningar, sommarpatrullerande och inte minst programledare för en av Radio Dalarnas mest långlivade serier, Sök och Finn. Andra program värd att nämna där Mats Ingels spelat en huvudroll är Grattjo, Centralen, Kalas, Brus och Co. Kalas sändes över hela Sverige i P4 på fredagar mellan kl 20 och 24.

- Min drivkraft genom alla åren här har varit att roa och glädja. Då jag nu själv tappat eller tagits ifrån den glädjen är det hög tid att frigöra sig.

Det var igår tisdag som Mats Ingels lämnade in sin avskedsansökan.

–Jag har åkt mellan Leksand och Falun i 25 år. Det har blivit många mil och långa arbetsdagar.

Från och med 1 november börjar en ny resa.

– Med vad jag då ska göra det vet jag inte idag, säger Mats Ingels. Men det känns som mitt beslut kan vara det bästa på länge. Dags att prova något nytt. För min egen skull och för min familj.

När Ingels kom till Radion i slutet av 80-talet var han dels en känd discjockey men också speaker och presentatör bland annat vid Leksands hemmamatcher i hockey. Den erfarenheten och rappheten tog han med sig till radiostudion i Falun. Det satte färg, fart och karaktär på den typiska Ingelssändningen.

Med den allt större frihet som Ingels fick växte också lyssningen på Radio Dalarna. Parallellt med radioarbetet bildade han dessutom poporkestern TJÄBO (Tjärna Ängars Bruksorkester) och tackade ja till skådespelarroller i Himlaspelet, Ruggugglan och Cykelakuten.

– Tidigare i år blev jag erbjuden en roll i farsen Ruggugglan som just nu håller på att skrivas och som har premiär i december i Falun. Då tackade jag nej för jag trodde inte jag skulle få tid över. Men nu ska jag ringa produktionsbolaget Swingmodels och fråga om de inte kan skriva in en roll till mig, säger Mats Ingels och skrattar.

Senast Ingels tog time out från Radio Dalarna var för sju år sedan. Den ledigheten varade i ett år. Nu har han alltså beslutat sig för att sluta helt.