Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Jonstad: Snälla, kan vi sluta rädda världen?

Vill du rädda världen? Det är enkelt: köp ny bil, kissa i duschen, ät insekter, sätt upp solpaneler, bli vegan, köp ny kyl, köp ny mobiltelefon, köp nästan vad som helst – och rädda världen. Och vet du, det är inte bara du och jag som räddar världen, nästan alla företag och politiker är också med på tåget. Alla räddar världen! Fantastiskt!

Fast gör vi verkligen det? Eller är det bara vad vi övertygar varandra om att vi gör, medan vi inte gör det?

För några år sedan var jag inbjuden till en avdelning inom EU-kommissionen. Jag var där för att prata om hur världen förmodligen aldrig kommer att bli räddad (i betydelsen att alla stora problem blir lösta och världen kan tuffa på som vanligt). De verkade vara med på noterna, men samtidigt inte. Under lunchen efteråt berättade en av de anställda att de innan hemgång på fredagseftermiddagarna brukar klappa varandra på axeln och säga: ”Tack för att du har räddat världen den här veckan också!”.

Det är en bra illustration för hur det brukar gå till på andra håll. Vi klappar varandra på axeln och upprepar att vi minsann håller på att rädda världen – sen tar vi helg. Jag har deltagit i detta jag också, men numer står det fluffiga rädda världen-snacket mig upp i halsen. Dess måttlösa anspråk. Illusionen av kontroll. De kontraproduktiva medel som används. Och värst av allt: självgodheten över att de föreslagna åtgärderna så ofta råkar sammanfalla med våra egenintressen.

I åtminstone ett halvt sekel har världens oroande tillstånd uppmärksammats. Mer precist vad den fossildrivna konsumtionskapitalismen innebär för livet på jorden. Det har arrangerats så många konferenser och möten, skrivits så många rapporter, gjorts så många planer och hållits så många ödesmättade tal om hur världen måste och ska räddas. Resultatet? Mer än hälften av alla vilda djur – borta. I haven flyter hela kontinenter av sopor. Klimatförändringarna eldas på för fullt. Extrema ekonomiska klyftor. Slavarbete, svält och krig.

Elände finns så det räcker, kan man få slippa självbelåtenheten hos någon som har ”räddat världen” genom att köpa en elbil för tre hundratusen?

Kommer ni förresten ihåg Al Gore? Den forne amerikanske presidentkandidaten som genom sina filmade föreläsningar lyfte klimatfrågan till toppen av agendan. Ett av hans mantran lydde: ”Vi har tio år på oss att rädda världen”. Detta var 2006. Ingen kan påstå att vi har räddat världen sedan dess. Men världen gick inte heller under och kommer förmodligen inte att göra det i framtiden. Världen kommer att fortsätta vara. Gissningsvis stökigare, skitigare och med mer konstigt väder och mindre vild natur. Vi som lever i denna värld kommer att behöva anpassa oss så gott vi kan till en massa förändringar, många ännu okända.

Det innebär inte att vi inget kan göra. Det finns oändligt med möjligheter att göra världen till en bättre plats. Men att säga att vi måste rädda världen blir oftast inget annat än ett slappt substitut till att genomföra verkliga förändringar eller att ta verkliga strider, även när dessa innebär uppoffringar och motstånd.

Jag tror dessutom att rädda världen-ismen är passiviserande. För alla som inte övertygats om att världen kan räddas med vindkraftverk, havremjölk eller vad det nu må vara riskerar rädda världen-snacket att leda till hopplöshet och likgiltighet.

Så, vad kan vi göra? Erkänna att vi inte kontrollerar världen, identifiera vad vi faktiskt har förmågan att påverka, sikta in oss på något konkret, kämpa för detta och sedan vara stolta över vad vi uppnår – även om det inte räddar världen.

LÄS FLER KRÖNIKOR:

Superrika och superrädda

Var hittar vi fyra nya Saudiarabien

LÄS MER KULTUR