Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DD avslöjar: Slavkontrakt för sjuksköterskor

Fem miljoner kronor. Så mycket har Dalarnas landsting betalat till bemanningsföretaget Orange, vars sjuksköterskor hyrs in från Östeuropa. Men Dala-Demokraten har sett anställningsavtalen personalen får skriva under, med slavliknande villkor.
Anställningskontrakten har Dala-Demokraten tagit del av är uppgifter från Anna-Lena Norberg, från Stoppafusket.nu.

– Vi vägrar att kommentera, säger företagets VD Lars Hezsö.

Enligt dokument som Dala-Demokraten tagit del av straffas östeuropeisk personal som avslutar sin anställningsperiod inom 24 månader med en uppsägningsavgift om 4033 euro, närmare 37 000 kronor. Anställningskontraktet ska gälla de östeuropeiska sjuksköterskor som säger upp sig från företaget Orange, som är ett växande bemanningsföretag i Skandinavien. Orange är baserade i Norge, med ett svenskt dotterföretag placerat i Stockholm. Företaget hyr ut personal till kommuner och landsting över hela landet, enligt bolagets hemsida.

LÄS OCKSÅ Bemanningsföretaget som anställde häktade läkaren: "Alla rekommenderade honom"

Direktören för Orange Lars Hezsö vill inte prata med Dala-Demokraten.

Vill ni inte ens dementera uppgifterna?

– Nej, vi vägrar att kommentera allt, säger Oranges VD Lars Hezsö.

Men till Hallands Nyheter den 27 februari i år kan man läsa att företaget hade 70 anställda i fjol. Från april i år var målet att anställa 90 till. Han kommenterar också lönerna.

– Efter avdrag för skatt, boende och språkstudier har de 19 000 kronor kvar om de jobbar dagtid, annars mer, säger Lars Hezsö till Hallands Nyheter.

Det motsvarar en timlön på ungefär 170 kronor innan skatt. Gott så. Men i de anställningskontrakt som Dala-Demokraten tagit del av ser det desto värre ut. Där skriver personalen under på att jobba i Skandinavien för så lite som 9,90 euro per timme under de första två åren. Det motsvarar en timlön på ungefär 90 kronor, nästan hälften av den summa som Hezsö påstod.

LÄS OCKSÅ Fler blir egenanställda

I kontraktet följer sedan en lista med avdrag. Personalen måste betala tillbaka 5,65 euro per arbetstimme för bostad och transporter. Om någon med timlön 9,90 euro betalar 5,65 euro för bostad och transporter finns endast 4,25 euro kvar. Det motsvarar en timlön på mindre än 40 kronor. Därefter följer en förmedlingsavgift, som även den dras av på lönen de första 1850 timmarna. 1850 timmar motsvarar ungefär ett års heltidsarbete.

Avdraget är på 2,35 euro i timmen. Det innebär att personalen får ut mindre än 2 euro per arbetad timme under sitt första år på Oranges uppdrag. Det motsvarar ungefär arton kronor i timmen.

Att ta betalt för resor och boende är dessutom olagligt när det gäller utstationerad personal. Det berättar Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO.

– Det står svart på vitt i EU:s utstationeringsdirektiv, säger Claes-Mikael Jonsson.

Han tycker att Dala-Demokratens uppgifter om alla avdrag låter absurt.

– Det låter otroligt grovt, inkomsterna landar ju nära noll kronor. Om det stämmer är det ju fråga om ren människohandel. Det ska inte få förekomma i en modern rättsstat, säger Claes-Mikael Jonsson.

Claes-Mikael Jonsson har skrivit LO-rapporten Bortom drömmar och tro som handlar om hur bolag som har personal i olika länder i EU lurar systemet.

I LO:s rapport om utstationering nämns frontföretag som en klassisk bluffmodell. Där skriver juristen Claes-Mikael Jonsson om hur ett frontföretag skriver avtal i landet där arbetet ska utföras, och där också kan teckna kollektivavtal och betala skatt för de fåtal anställda som bolaget har. Men att den stora verksamheten bedrivs av underleverantörer utan kollektivavtal. I rapporten beskrivs hur ett företag används för att se snyggt ut i upphandlingsförhandlingarna, men att den egentliga moderverksamheten bedrivs av ett annat bolag, i ett annat land, med helt andra förhållanden. De offentliga myndigheter som beställer tjänsterna har ytterst lite insyn i vad som egentligen gäller.

– Vi skickar en förfrågan till skatteverket, mycket mer kan vi inte göra, säger upphandlingschef Joel Valtanen på Landstinget Dalarna.

Enligt Valtanen verkar möjligheten att avgöra om ett bolag är seriöst eller inte vara obefintlig. Landstinget har inga planer på att undersöka om personalen mår bra på företagen de anlitar, enligt Valtanen.

Sedan januari i år har inte Dalarnas Landsting något samarbete med bemanningsföretaget Orange. Anledningen är att alla bemanningsföretag har sagts upp och landstinget rekryterar alla sina sjuksköterskor för egen hand. Men under perioden från den sista maj till den sista december 2015 har ett antal sjuksköterskor tagits in av Dalarnas Landsting. Dessa har i sin tur kommit via underbolaget Orange i Litauen. Dalarnas Landsting har inte förstått att det handlar om någon form av rekrytering från underleverantörer i andra länder eller företag.

– Vi har inte skrivit under något sådant, säger Joel Valtanen, upphandlingschef i landstinget Dalarna.

Valtanen berättar att Orange fått frågan om de har några underleverantörer, men att de svarat nej.

LÄS OCKSÅ: Insändare: "Något fattas i dagens socialdemokrati"