Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DD besökte den populära Dala Veteran OL-serien

Dala Veteran OL är inne på sitt tolfte år.
Varje tisdag under vår, sommar och höst träffas pensionärer från hela Dalarna och orienterar:
- Det är klart att tävlingsinstinkten kommer fram, men det är minst lika viktigt socialt. Man kommer hit och träffar sina kompisar; säger Karlsbyhedens Erik Lindberg direkt efter att han tagit sig i mål från sin bana.

Solen skiner över Stångtjärnsstugan; Falu IK:s stuga ett par kilometer från centrala Falun.
Under gårdagen var stugans spårcentral tävlingscentrum och målplats för veckans upplaga av Dala Veteran OL.
- Vi tyckte att detta var en bra plats. Här är det vackert, det finns gott om parkeringar och det är nära till bad för de som vill hoppa ner i vattnet efter att de tagit sig i mål, säger Hans-Eric Robertsson i OK Kåre klubben som stod som värd för tisdagens tävling.
Under året genomförs 28 sammankomster (mellan april och oktober med uppehåll i juli), och Dalarnas orienteringsklubbar med Mora i norr och Dalaporten i Avesta i söder turas om att arrangera och lägga de fyra olika tävlingsbanorna:
- Vi är inne på det tolfte året. För många pensionärer passar det bra att tävla på tisdagarna. Och vi gör det väldigt enkelt, man bestämmer samma dag om man vill springa, och så köper man en karta och sticker ut och springer, joggar eller går. Visst är själva orienteringen en viktig del, men gemenskapen är minst lika viktig. Och så upplever jag att detta håller mej frisk, man mår bra av att röra på sig, säger 82-årige Hans-Eric Robertsson som började orientera som 16-åring; 66 år senare är han fortfarande aktiv.
Erik "Målle" Lindberg har precis satt i sin sista stämpel för dagen.
Och han är nöjd med sin insats:
- Det gick bra bortsett från en kontroll. När tävlingsinstinkten blir för stor har jag för bråttom, och då blir det att jag slarvar i orienteringen, säger Lindberg.

Vad betyder de här träffarna?
- De är väldigt värdefulla. Man vet att på tisdagarna får man träffa de här andra gubbarna och kärringarna. Vi har kommit till den åldern nu att det faller ifrån personer. För dom som förlorat sina partners skulle det annars vara lätt att bli kvar ensamma hemma om inte denna möjlighet fanns, men i stället kommer de ut och orienterar och får träffa personer med samma intresse. Det är väldigt värdefullt, säger Lindberg.
Trion från Stora Skedvi IK SOFF Britta Olsson, Anita Montelius och Maj-Lis Gren studerar kartan efter att de tagit sig i mål:
- Man får inte boka in något annat än detta på tisdagsförmiddagarna. Det är klart att någon gång kan väl bli ett läkarbesök som är svårt att flytta på, men annars finns det inget som slår ut de här orienteringsträffarna, säger Maj-Lis Gren som redan nu ser fram mot kommande tisdag.
Då är Rättviksklubben IK Jarl värd för Dala Veteran OL.


MÅRTEN LÅNG
023-475 10
marten.lang@daladem.se