Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DD blir mer tillgänglig

Dala-Demokratens taltidning har förändrats. Sedan ett par veckor tillbaka har prenumeranterna möjlighet att lyssna på hela DD, både artiklar och annonser. Dessutom kan taltidningen levereras på fler sätt än förr.

För att ta del av en tidning behöver man inte bläddra i en papperspublikation eller läsa på en datorskärm. Det går nämligen utmärkt att lyssna på tidningen.

Taltidning är ett alternativ för den som har nedsatt syn eller annan funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa. Majoriteten av taltidningsprenumeranterna är i 80–90-årsåldern.
– Det är en demokratifråga att folk kan ta del av dagstidningen, säger Jesper Klein, utvecklingschef vid Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
DD är en av 100 svenska tidningar som har en taltidningsversion. Hittills har taltidningen haft samma längd, 90 minuter, oavsett hur många sidor papperstidningen har omfattat. De som har läst in taltidningen har därför tvingats ta bort upp till fyra femtedelar av innehållet.
Så är det inte längre.
– Nu kan de som prenumererar få tillgång till innehållet i hela tidningen, säger Jesper Klein.
Det här är möjligt tack vare ny teknik. Nu är det en talsyntes – alltså artificiellt tal, skapat med ett datorprogram – som läser upp texten.

Dala-Demokraten är en av de första tidningarna som genomgår det här teknikskiftet.
– Det känns som en självklar rättighet att nu även synskadade på egna villkor kan ta del av hela Dala-Demokraten, säger Bosse Andersson, ansvarig utgivare för DD.
Allt från långa artiklar till korta notiser kommer numera med. Även annonser som innehåller text läses upp.
– Riktigt stora tidningar kan bli tio timmar långa som taltidningar, säger Jesper Klein.
Men så länge vill man kanske inte lyssna. Därför kan man navigera i taltidningen och välja det man är mest intresserad av. Det går också fortfarande att få en kortversion, men ungefär hälften av prenumeranterna har valt fullängdsvarianten.

De flesta får sin taltidning via en särskild spelare, Daisy, som man får låna av MTM. Den är enkel att använda och hämtar automatiskt hem senaste numret via internet. Men i dag kan man också få taltidningen via e-post, webben, eller via en app i sin smarta telefon eller läsplatta.
– Det kan vara bra för den som har dyslexi, eftersom man då kan se texten samtidigt som man lyssnar, säger Jesper Klein.
Han upplever att den nya taltidningen fungerar väl för de allra flesta.
– Men vi har fått in en del värdefulla tips på saker att förbättra, till exempel att talsyntesen uttalar ortsnamn eller andra ord felaktigt.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se