Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DD:s kulturskribenter tipsar om hårda julklappar

Har du problem att hitta julklappsböcker till dina nära och kära? Här kommer en rad kloka tips från Dala-Demokratens kulturskribenter om bra böcker i vitt skilda genrer som kommit ut i år.

Varg bland vargar av Hans Falladas

Översättning: Knut Stubbendorff.

Återutgiven av Lind &Co

Den är stor och tjock, närmare 1000 sidor, men förflyttar läsaren närmast fysiskt till tjugotalets Tyskland. Plötsligt blir det möjligt att förstå inte bara vad den absurda inflationen gjorde med folk, men också hur fascismen växte fram i landet med den allra starkaste arbetarrörelsen.

Maria Hamberg

Yngel av Mo Yan

Översättning: Anna Gustafsson Chen

Utgiven av Bokförlaget Tranan

Romanen handlar om ettbarnspolitiken. Det är en grym skildring av hur politikens svängningar skurit oläkbara sår i det kinesiska folkets själ. Tvångssteriliseringar och fosterfördrivningar men också kärlek och författarens absoluta lojalitet med de drabbade.

Maria Hamberg

En amerikansk förlust av Philipp Meyers

Översättning: Niclas Nilsson

Utgiven av Norstedts förlag

Berättelsen är en alldeles ny amerikansk arbetarroman. Den utspelar sig i det före detta stålverksbältet i USA, där det mesta är nedlagt. Likt dinosaurieskelett reser sig de tomma verkstäderna över de som bor kvar. Många är arbetslösa, de bor i skjul och kalla ruckel, utan framtidstro, utan möjlighet att göra verklighet av den amerikanska drömmen. Alla kan inte välja.

Maria Hamberg

En annan värld, minnen från Kina 1961-62 av Cecilia Lindqvist

Utgiven av Albert Bonniers förlag

Den här boken om historia och arkeologi borde ha varit nominerad till Augustpriset. Det är en fenomenal skildring av en värld som försvunnit. Det Kina som då fanns dokumenterades inte av någon eftersom regimen inte ville visa upp hur det verkligen såg ut. Lindqvists amatörbilder och personliga anteckningar från då är därför unika dokument. Och synnerligen läsvärda.

Maria Hamberg

Krigsdagböcker av Astrid Lindgren

Utgiven av Salikon förlag

En redan lysande författarebegåvning skildrar sina och sin familjs liv under det andra världskriget. Astrid Lindgren skrev under hela kriget fram till sommaren 1945 krigsdagböcker som nu kommit ut i ett band med illustrationer ovh foton från tiden. Det är ett mycket läsvärt stycke nutidshistoria, en skildring av en medelklassfamiljs liv i Stockholm, hukande i den slagskugga som kriget kastade över vårt land.

Göran Kastlund

Bombmakaren och hans kvinna av Leif G W Persson

Utgiven av Albert Bonniers förlag

Leif GW Perssons kriminalroman utgiven i somras har en verklighets – och samtidsprägel som bara ökat sedan den kom ut. Den handlar om ett synnerligen spektakulärt muslimskt terrordåd förövat mot den svenska statsmakten. Som vanligt är Leif G W väl påläst, har en stark känsla för det polisiära spanings – och utredningsarbetet och kan verkligen förmedla den till sina läsare. Hög spänningsfaktor – en bok man inte lägger ifrån sig långa stunder innan man nått sista sidan.

Göran Kastlund

Butchers Crossing av John Williams

Översättning: Eva Johansson

Utgiven av Natur & Kultur

John Williams blev känd för svensk publik genom förra årets roman, Stoner, utgiven i mitten av 1960-talet. Denna roman är äldre, den kom ut i hemlandet USA, 1960. Det är en stark och välskriven roman om den amerikanska västern, med en prosa av stundtals lyrisk kvalitet. Här finns inga indianer, inga revolvermän men en grupp av hårt arbetande buffeljägare. Romanen förmedlar en verklighetsbild lika stark som ett gammalt sepiabrunt fotografi från tiden.

Göran Kastlund

Nemi del 1: Trettio tusen varulvar av Lise Myhre

Utgiven av Kartago förlag

Nemi är en upprorisk tjej – en som inte låter sig hackas på, hon gör sin röst hörd i alla sammanhang. I del elva är hon piggare och argare än någonsin. Hon är fruktansvärt jobbig, men man kan inte låta bli att gilla henne. Serieboken om Nemi är ett självklart val till min tonåring.

Yvonne Gröning

Astrid Lindgrens jul – Astrid Lindgren läser sju älskade julsagor

Utgiven av Rabén&Sjögren

I Astrid Lindgrens jul läser Astrid själv sju julsagor. Bara det att höra hennes röst gör att julstämningen infinner sig. Hon läser om hur de firar jul i Bullerbyn och när Madicken och Lisbet får en salighetssak och naturligtvis finns Pippi med. Och när Pippi har julgransplundring då går det livat till. Trots att det är enkelt – bara är att trycka på en knapp så kommer Astrids röst – så tror jag i alla fall att man ska vara minst två som lyssnar.

Yvonne Gröning

Estrid Ericsson – Orkidé i Vinterlandet av Monica Boman, Monica Eriksson, Margareta Lindahl Åkerman, Kristina Wängberg-Eriksson.

Utgiven av Carlsson Bokförlag

En utsökt bok, om en utsökt konstnär är boken om Estrid Ericson. Det är märkligt att hon som gjort så mycket för att smycka våra svenska hem har fått så litet utrymme i designhistorien. Det var hon som 1934 bjöd Josef Frank en fristad här i Sverige. Estrid Ericson och Josef Frank blev ett oslagbart par. Han ritade möblerna och textilierna och hon sålde dem i butiken Svenskt Tenn. Estrid Ericson motstod alla modetrender, hennes ledstjärna var god kvalitet och den står sig än i dag.

Yvonne Gröning

Vad sa Yoko? – 265 frågor om kvinnor

Utgiven av Kakao förlag

Julen är ju inte bara att läsa – man ska spela spel också och då vill jag rekommendera en "Kvinnokortlek. Vad sa Yoko? Ett spel där det gäller att ha koll på hur många Nobelpris Marie Curie fick , vilken kvinna i ordningen var Doris Lessing när hon belönades med Nobelpriset i litteratur. En kortlek med olika kategorikort där man kan testa sina kvinnokunskaper i samhälle, kultur, natur, underhållning och sport.

Yvonne Gröning

Raskrigaren – seriemördare Peter Mangs av Mattias Gardell

Utgiven av Leopard förlag

Ett självklart boktips i juletider. Mattias Gardell avslöjar seriemördaren Peter Mangs som en mycket ideologiskt medveten rasist. Mangs var mannen som i skydd av natten satte hela Malmö i skräck. Mangs beskrevs efter gripandet som en förvirrad person, en bild som både medier och rättsväsende förmedlade,när det i själv verket handlade om en medveten rasist.

Lena Kallenberg

Nu är det sent! (0-3 år)

av Emma Adbåge

Utgiven av Rabén & Sjögren

Varje kväll så ska det sluta lekas när klockan är för mycket och det enligt pappa har blivit för sent för allt som är roligt och istället ska det borstas tänder, kissas, tvättas och gnuggas rent utan söl för att sedan somna som på beställning. Men lilla hen som både har stor fantasi och mycket energi vet att fördröja hela processen. Emma Adbåge var nominerad till Augustpriset 2015 och är nu en av tre nominerade till Ottilia Adelborgpriset

Carina Lindstedt

Doris drar (3-6 år)

av Pija Lindenbaum

Utgiven av Lilla Piratförlaget

Liten viljestark Doris vill absolut inte bli avbruten i sitt viktiga sandlådearbete för att följa med på ett trist vuxenkalas. Att dessutom behöva ta på sig en fånig kalasklänning då den gamla älskade sjömanskostymen inte längre duger för att den inte har växt lika mycket som Doris själv, där går gränsen. Hög igenkänningsfaktor för både stora och små och där halsbrytande bilder understryker Doris starka känslosvall och vilja i både färg och form.

Carina Lindstedt

Minimonster i naturen (faktabok för alla åldrar)

av John Hallmén och Hanna Hallmén

Utgiven av Rabén & Sjögren

Den prisbelönta närbildsfotografen John Hallmén tar oss med på en oerhört fascinerande och spännande tur in i småkrypens värld. Med hjälp av extrema närbilder möter vi våra välkända kryp vars ansikten inför det närgångna kameraobjektivet förvandlas till rena fantasivarelser. Boken utkom 2014 och tilldelades Linnéplaketten 2015.

Carina Lindstedt

Ofri av Gunilla Boëthius

Utgiven av Wahlström&Widstrand

Ack detta glada 70-tal! Så kul att se det återuppstå i Gunilla Boëthius roman Ofri. En passion från 70-talet. Tidsfärgen finns där, men samtidigt så mycket annat. Befintliga klassklyftor äter sig in i relationen, en klassmotsättning blir en del i könskampen. Det slår gnistor om förhållandet – men eld kan förbränna, frågan är vem som ska leva upp  till  devisen bränt barn skyr elden. Romanen åker in under julgranen.

Gunder Andersson

De stora dammarna av Elechi Amadi Översättning: Torsten Hansson

Utgiven av Modernista

Det gör även en annan, mycket annorlunda roman:  nigerianen. Den utspelar sig i stiliserad västafrikansk miljö, ännu opåverkad av västerländskt intrång, tiden sent 1910-tal. Två närbelägna byar, Chiolu och Aliakoro råkar i konflikt om fiskerättigheterna i dammen Wagaba. Bykriget utbryter efter upphetsade förhandlingar, det är som storpolitik på mikronivå. En annorlunda läsupplevelse.

 

D´Annunzio. Dekadent diktare, krigare och diktator av Göran Hägg

Utgiven av Norstedts förlag

Göran Häggs bok om den italienske författaren m m Gabriel d´Annunzio är en riktigt saftig läsupplevelse, vilket framgår redan av titeln: D´Annunzio. Dekadent diktare, krigare och diktator. Han levde 1863 – 1938 och är väl bortglömd hos oss (dock inte i Italien) men kring förra sekelskiftet fick han beröm av självaste Strindberg. Hela hans liv var som ett romantiskt drama, med dyrbara vanor, otaliga älskarinnor (gärna adliga och socialt högtstående), ekonomiska bedrägerier (han betalade varken lyxhotellräkningar eller det lustslott han lär uppföra) Och krigare? Ja han var kanonjär i första världskriget och miste ett öga. Diktator? Ja han styrde en syndikalistisk regim i fristaten Fiume kring 1920. Den både lärde och spirituelle Göran Hägg var rätt man att skildra detta osannolika liv.

Gunder Andersson  

De våra – en kriminalistisk historia av Lars Andersson

Utgiven av Albert Bonniers förlag

Lars Anderssons nya roman är ett måste under julgranen. Han blandar skickligt fakta med fiktion. Året är 1944.. Stockholm är en tummelplats för åtskilliga länders spionverksamhet. Den högst autentiske Revolver-Harry samt hans sekreterare Astrid Lindgren befinner sig i händelsernas centrum. I Sverige pågår en rikstäckande utredning, bland annat med hjälp av skallmätning, man ska fastställa om tattare är att betrakta som en ras. Det är kort sagt en laddad roman som nagelfar en tid inte så avlägsen vår – och högaktuell nu när vår inställning till romer och flyktingar prövas.

Lena S. Karlsson

Isaac Grünewald – modernist och människa

av Per I. Gedin

Utgiven av Albert Bonniers förlag

Biografin över konstnären Isaak Grünwald är en av höstens mest gedigna fackböcker. Grünevald är numera en konstnär som med orätt fallit i glömska. Kanske mest på grund av den feministiska konstforskningen där Isaak Grünewald ofta får träda tillbaka för hustrun Sigrid Hjertén. Men Grünewald blir i egen rätt en av föregångsmän som slåss för  sprida den moderna konsten i Sverige till en större publik. Hans livsresa från djupaste fattigdom till målarfurste är fascinerande även utanför konstkrestar. Därför lägger jag även den under julgranen i år.

Lena S. Karlsson

Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk

Översättning: Jan Henrik Swahn

Utgiven av Ariel förlag

En av Polens bästa, mest egensinniga och lästa författare ger ut en närmare tusen sidor lång kollektivroman över det polska 1700-talet. I centrum står den judiska rörelsen frankismen. I Polen har boken väckt ont blod i nationalistiska kretsar och rört upp antisemitiskt hat. Sin vana trogen kastar Tokarczuk in läsaren i ett multietniskt myller av människor, kulturer, idéer, händelser och perspektiv. En enorm litterär prestation, inte minst av översättaren Jan Henrik Swahn.

Tony Samuelsson

Nora Webster av Colm Tóibín

Översättning: Erik Andersson

Utgiven av Norstedts förlag

En bra författare ska kunna göra vardagslivet levande och spännande. Det kan Colm Tóibín. Historien om den nyblivna änkan Nora Webster och hennes fyra barn utspelar sig på Irland i slutet på 1960-talet. Den deprimerade Nora sörjer sin man och måste hitta en väg framåt, mot ett nytt liv. Tóibíns prosa är ett under av precision och lyhördhet vilket gör Nora Webster till ett sanslöst bra kvinnoporträtt.

Tony Samuelsson

Ni inger dessa människor hopp av Stefan Gurt

Utgiven av Wahlström & Widstrand

Stefan Gurt anser sig inte vara särskilt godhjärtad men övertalas att skriva en reportagebok om tiggare. Han följer med till deras läger i skogen för att se hur de har det. Det är bara början på ett bokprojekt om romernas situation, både i Sverige och Rumänien, bortom myterna. Gurts anspråkslösa men hela tiden fascinerande berättelse ger ett svar på varför tusentals fattiga människor väljer att förnedra sig för småslantar på svenska gator.

Tony Samuelsson

Telefonsamtal noveller av Roberto Bolaño

Utgiven av Bokförlaget Tranan

Ska man läsa noveller till jul måste det bli chilenaren Roberto Bolaños första bok i genren. Här ges en palett av berättelser för den som är nyfiken på författaren som avled bara 50 år gammal, efter att just ha avslutat sitt mästerverk, romanen 2666. Hans noveller är lika vindlande som hans romaner, ojämförliga historier om kärleken, döden, våldet, litteraturen och drömmarna, ofta allt i ett. Kanske kan de sammanfattas med revolten mot icke-livet.

Tony Samuelsson

Det här förändrar allt av Naomi Klein

Översättning: Hans O. Sjöström

Utgiven av Ordfront förlag

Det här är en bok som alla bör läsa eftersom det handlar om vår gemensamma framtid och om det skall finnas ett drägligt liv för våra barnbarn och deras eventuellt kommande barn. Naomi Klein skriver frenetiskt och bjuder på en utmanande analys av ett ekonomiskt system som inte är hållbart längre. En och annan klimatförnekare sätter säkert julglöggen i halsen.

Ulf Lundén

Spådomen av Agneta Pleijel

Utgiven av Norstedts förlag

Agneta Pleijels självbiografiska bok "Spådomen" utmynnar i ett slags försoning med allt som blev. Hon berättar om föräldrarnas kärlekslösa relation och om sin egen väg mot personlig frihet. Agneta Pleijel är en av våra främsta skönlitterära författare. Jag hade inte sagt nej om hon hade fått Augustpriset i år för "Spådomen". Det är framför allt en inspirerande skildring av ett vuxenblivande. Här finns gott om plats för både försoning och förtröstan.

Ulf Lundén

Marina Bellezza av Silvia Avallone

Översättning: Johanna Hedenberg

Utgiven av Natur&Kultur

Våra liv är så mycket mer än vad kapitalismen tillåter oss att vara. Om det och mycket mera handlar Silvia Avallones roman Marina Bellezza.

Författaren utnyttjar den episka romanens styrka. Att verkligen teckna trovärdiga karaktärer. De blir till kött och blod, på en gång både starka och svaga, ärliga och falska.

Författaren ser de stora politiska och ekonomiska sammanhangen och vågar till och med utmana den rådande stortadsnormen som säger att unga människor bara kan utvecklas och finna frihet i urbana livsmiljöer.

Ulf Lundén

Karl Marx – en biografi

av Sven-Eric Liedman

Utgiven av Albert Bonniers förlag

Karl Marx är mer aktuell än någonsin. Hans analyser passar bättre i dag än för 50 år sedan. Det menar idéhistorikern Sven-Eric Liedman. Denna tegelsten rekommenderas varmt till alla som ännu är socialister och till alla dem som vill skapa en jämlikare värld.

Sven-Eric Liedman är en djupt kunnig ciceron. Han kan sitt ämne utan och innan. Här finns stora teoretiska avsnitt men här tecknas också en bild av människan Karl Marx.

Ulf Lundén