Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DD-sportens betyg på Leksands spelare

Drygt en tredjedel av säsongens SHL har spelats och Leksand som lag har klarat sig över förväntan så här långt.
Men hur har spelarna presterat? DD-sporten har betygsatt alla spelare som spelat regelbundet.

Efter 19 omgångar ligger Leksand åtta i tabellen med 27 poäng. Nykomlingen var allmänt bottentippad inför serien men plockar stadigt poäng.
Årets Leksand sätter defensiven i första hand vilket gjort att laget fått hårt tryck på sig i många matcher men har ändå lyckats ta i genomsnitt 1,4 poäng per match.
Spelarbetyget har satts i två kategorier. Dels den faktiska prestationen, hur står sig den enskilda spelaren i SHL. Men spelarna har också fått betyg utifrån vilka förväntnin-gar som var rimliga att ställa inför säsongen.Målvakter


Oscar Alsenfelt 5 p 
Många experter tvivlade på Leksands målvaktsbesättning inför säsongen. Både Oscar Alsenfelt och Joel Gistedt har visat att experterna hade fel. Alsenfelts spel har räddat åtskilliga poäng åt Leksand och han imponerar med sitt täta spel. Släpper inte många returer och är säker både på skott utifrån och i närspelet.

Joel Gistedt 4 p 
Gistedt har bara spelat tre matcher och är därför svår att betygsätta. Men de gånger han fått chansen har han varit riktigt bra. Leksand har inte vunnit någon av matcherna han spelat, men det kan inte Gistedt lastas för. Minns också att Gistedt spelat båda matcherna mot Skellefteå.


Backar


Mattias Nilsson 3 p
Mattias vem? Unge Nilsson kändes som en nödlösning när han som okänd för den stora hockeypubliken helt plötsligt skulle spela i SHL. Men Nilsson har imponerat, sin storlek och orutin till trots. Visst blir det ett och annat felpass ibland men det positiva överväger med råge. En av Leksands kreativa backar som får en del speltid i power play.

Tom Linder 1 a
En värvning som kändes konstig på förhand, något som också besannats. Linder är stor, trög och har uppenbara problem med både tempo och passningsspel. Inte SHL-mässig.

Patrik Hersley 4 p
Sett till de offensiva egenskaperna är Hersley landslagsmässig. Men pucktapp i fel lägen och ibland spel med små marginaler gör att betyget dras ner ett hack. Han har en del att slipa på i defensiven. Sammantaget en av Leksands bästa spelare så här långt.

Johan Svedberg 3 a
Svedberg har varit en klippa i Leksandsförsvaret sedan han kom till klubben. Svedberg levererar i varje match.

Matt Lashoff 2 a
Leksands senaste nyförvärv har spelat fyra matcher i sin nya klubb och har ibland varit lite vilse men börjar hitta rätt. Det syns att han har mycket hockey i sig och kommer säkert att bli viktig för sitt lag. Dock verkar LIF-ledningen ha glömt att berätta för honom om den nya, hårdare slashingreglerna, han har haft tur att han inte blivit utvisad fler gånger

Joonas Rönnberg 2 p
Undertecknad trodde att Rönnberg skulle få stora problem i SHL. Men han är en rollspelare som klarar jobbet även i högsta serien. Spelar enkelt och gör sitt jobb framför mål, inte minst i box play.

Kevin Kapstad 3 p
Kapstad får mycket speltid och mycket beröm av kommentatorer och experter. Och visst har han gjort en bra säsong, bättre än väntat. Men han har fortfarande defensiva brister och är ibland för ”duttig” i sitt spel för att få en fyra i betyg.


Forwards


Jacob de la Rose 2 a
De la Rose har så mycket hockey och vilja i sig att det ibland känns som att han vill för mycket. Har klivit fram som en viktig ”penalty killer” den här säsongen, men offensivt finns det mer att hämta av stortalangen.

Jon Knuts 3,5 p
En drömspelare för varje tränare. Knuts spelar varje byte som om det vore hans sista i karriären. Ovärderlig i box play och faktum är att hans formation på slutet även varit vass offensivt och skapar tryck mot motståndarna nästan i varje byte. Snudd på fyra men han skulle behöva producera mer poäng för det betyget.

Tobias Forsberg 2 p
Forsberg har överraskat positivt. Hundra procent satsning i alla lägen, spelar hårt, ibland på gränsen till fult.

Ryan Russel 2 s
Kanadensaren har varit en besvikelse. Jobbar hårt och spelar mycket box play på ett bra sätt. Men bara tre poäng på 18 matcher är alldeles för lite för en import som skulle komma till Leksand och ”bidra med energi och poäng” som sportchefen Tommy Salo sade när värvningen presenterades.

Pär Edblom 1 s
Edblom får inte alls till det och har bara producerat två poäng så här långt. Är dessutom lagets mest utvisade spelare. Sämst av centrarna som spelat regelbundet och snart är det väl dags att Fredrik Händemark får chansen på allvar på Edbloms bekostnad?

Fredrik Händemark 2 a
Björbos stolthet har fått spela för lite för att kunna bedömas seriöst. Men ger alltid järnet när han är på isen.

Jens Bergenström 3 a
”Mr Leksand” började säsongen trögt men har tagit sig mer och mer. Hans fisketurer med lång klubba i motståndarzonen börjar ge utdelning även i SHL. Sju poäng så här långt är dock i minsta laget för en så viktig spelare som Bergenström.

Jens Jakobs 2 a
Nyförvärvet har haft en jobbig säsong och åkt in och ur laget. Lite överraskande för han var långt ifrån sämst när han blev petad. Har dock tagit sidsteppningen på rätt sätt och varit riktigt bra de senaste matcherna och har nu fått förtroende även i power play.

Jacob Blomqvist 2 s
Efter den fina fjolårssäsongen fanns det välgrundade förhoppningar om att Blomqvist också skulle växa ut till en bra SHL-spelare. Men så har det inte riktigt blivit och han får med tvekan en tvåa.

Gabriel Karlsson   3 a
Ledaren i Leksands sammantaget bästa formation och bildar tillsammans med Jon Knuts ett av ligans bästa forwardspar i box play. Kapten Karlsson gör alltid sitt i matcherna.

Johan Ryno 3 a
Leksands bästa poängplockare så här långt men en spelare som ofta ger supportrarna gråa hår (och förmodligen även tränarna). Blandar bländande spel och finurliga pass med pucktapp och vansinniga ”bakom-ryggen-pass” i blindo. Rynos hockeytalang är oomtvistad och kunde han slipa bort de negativa sidorna vore han landslagsmässig.

Mikael Johansson 3 a
Var Leksands bästa utespelare i början av ligan men har inte riktigt orkat hålla klassen. En briljant passningsspelare men är ibland nonchalant och tappar pucken i fel lägen. Lider förmodligen av att tränaren Andreas Appelgren inte lyckats skapa kontinuitet i förstaformationen.

Matt Fornataro 1 s
Trea totalt i poängligan i allsvenskan förra säsongen och då en av Västerås bästa spelare. Har inte alls kommit till sin rätt i Leksand och varit helt osynlig i många matcher. Bara tre poäng på 15 matcher är inget annat än ett misslyckande för en poängkung.

Fabian Brunnström 3 a
Brunnström har aldrig varit någon stor målgörare (i SHL, NHL och AHL har han gjort mål i knappt var femte match). Ändå säger kommentatorer och andra experter att han är det. Det omtalade året i Färjestad (2007-2008) gjorde han ”bara” nio mål (och 28 assist). Att Brunnström inte öst in mål i sin nya klubb är ingen överraskning men visst skulle det ha blivit någon mer balja på de här matcherna. Spelmässigt är Brunnström bra, han har bra fart på skridskorna och är duktig på att ta in pucken i motståndarzonen.

...och på tränaren: ”Duktig på att matcha bästa spelarna”

Andreas Appelgren 4 p
När Appelgren presenterades som huvudtränare efter att Christer Olsson och Niklas Eriksson fick sparken var det många (bland andra undertecknad) som trodde att han var en övergångslösning. Men Salo hade andra planer. Appelgren är duktig på att matcha de för dagen bästa spelarna och han räds inte för att vaska om när det inte fungerar. Han vågar också satsa på mindre namnkunniga spelare, som Mattias Nilsson, och ger dem också förtroendet att våga misslyckas.

Lars Ingvar Eriksson