Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DD-turné med Sundström och Wrangborg

DD åker på turné med Stefan Sundström och Jenny Wrangborg under vinjetten Röda rummet. Vi besöker i tur och ordning Långshyttan, Smedjebacken och Borlänge.

Ta chansen och möt Dala-Demokratens nya kulturprofiler i en avspänd miljö och atmosfär. Det handlar om artisten, låtskrivaren och krönikören Stefan Sundström samt poeten Jenny Wrangborg. Sundström kommer att spela och sjunga. Wrangborg läser ur sin senaste diktsamling. Båda två kommer under kvällen också att prata med undertecknad om allt mellan himmel och jord.

Stefan Sundström, född 1960, spelade som ung i flera punkband och slog igenom på 1980-talet tillsammans med bandet Apache som sedermera blev Weeping Willows. Han är högaktuell med den nya plattan ”Nu var det 2014” som är en uppföljare till cd:n ”Under radarn” som kom i fjol.
Hans texter är vardagsrealistiska och kommenterar vasst både det svenska kultur- och samhällsklimatet i stort men även det svåra existentiella konststycket att vara människa.

Scen- och arbetarpoeten Jenny Wrangborg, född 1984, slog igenom med sin debutdiktsamling Kallskänken (Kata förlag) 2010. Hon har sedan dess turnerat land och rike runt med sin samhällsvassa lyrik. I februari kom hennes andra diktsamling ”Vad ska vi göra med varandra”. Även den lovordades av flera kritiker. Den kan sägas vara både en kampdikt men också ett slags kollektiv kärlekslyrik till vad människor tillsammans kan åstadkomma.

Jenny Wrangborg diktar om bostadskrisen i storstäderna, om den borgerliga politikens baksidor, om arbetslösa och papperslösa. Jenny Wrangborgs arbetarlyrik är modern och samtida men lutar sig också mot den historiska och unikt viktiga arbetarlitteraturen som var med om att bygga ett någorlunda jämlikt välfärdssamhälle på 1960- och 70-talet.
Den kommande turnén lanseras under ett nytt återkommande forum som vi kallar Röda rummet. Här skall DD:s kultur- och opinionsredaktion bjuda in olika aktuella gäster som är verksamma inom kultur, politik och samhällsdebatt. Vår rekvisita består av lite nötta möbler och en röd fåtölj. Röda rummet kan komma att arrangeras lite varstans i länet.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se