Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De arbetslösa sätts dit, fuskarna går fria

"De gör det jobbigt för dig, så jobbigt så att du ska ge upp. Det är planen". Så säger Daniel Blakes granne China i Ken Loach senaste film "I, Daniel Blake".

Det här är ett citat som växer sig allt starkare när jag läser Dagens Arbetes granskning av Arbetsförmedlingen och bidragssystemen. Om hur reglerna under lång tid stramats åt för de arbetslösa, men hur de fuskande företagen som utnyttjar systemen kommer undan.

Varje år betalar Arbetsförmedlingen ut 21 miljarder skattekronor till företag som tar emot personer med olika bidragsanställningar. Men kontrollen av företagen är näst intill obefintlig. Samtidigt har kontrollerna mot de som Arbetsförmedlingen ska vara ett stöd för: de arbetslösa, skruvats åt. Det gäller under såväl blå som röda regeringar. Senast nu, vid årsskiftet, införde den sittande regeringen möjligheten för socialtjänsten att kontrollera med Arbetsförmedlingen att alla som får försörjningsstöd och kan arbeta gör allt de kan för att hitta jobb. Tumskruvarna dras åt. Att kräva sin medborgerliga rätt att få hjälp av samhället och våra gemensamma socialförsäkringar ska vara så besvärligt att den enskilde ska ge upp.

Och det gör människor. Ger upp alltså. En hel del orkar inte kämpa mot systemen längre utan lever på sina anhöriga, eller på sina besparingar, lever ett nödtorftigt liv. Andra vänder systemet ryggen, jobbar svart, föraktar systemet, föraktar samhället. För det samhälle som säger sig vilja motverka rasism, fascism och högerpopulism är de allt hårdare kontrollerna mot de allra mest utsatta ingen särskilt bra strategi. Inte alls faktiskt.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein skriver i samband med granskningen om det "orättfärdiga kontrollsamhället". Det är ett mycket bra uttryck.

Rättfärdigt vore istället att kontrollera de företag som gjort till en vinstaffär att utnyttja Arbetsförmedlingens alla bidragssystem. Det kallas sådant som instegsjobb, lönebidrag, nystartsjobb, trygghetsanställning, yrkesintroduktionsanställning och traineejobb. Företagen kan bidragsshoppa och samtidigt få ytterst billig arbetskraft. Många företag har satt detta i system. För samhället innebär det en osund konkurrens på arbetsmarknaden. Det är svårt för företag som betalar sina anställda full lön att konkurrera med företag som får sina anställda betalda av Arbetsförmedlingen.

Men kontrollerna gentemot företagen är obefintliga.

"Det är en avvägningsfråga hur mycket resurser vi ska lägga på kontroll jämfört med service", säger Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson till Dagens Arbete angående vilka kontroller myndigheten gör mot företagen. En avvägningsfråga alltså. Samtidigt har samma myndighet startat en enhet med 52 anställda för att kontrollera att de arbetslösa följer alla stelbenta regler. Det är skillnad på resurser och resurser tydligen.

I filmen "I, Daniel Blake", bryts huvudpersonen ned i en mardrömsliknande spiral av förnedring från Arbetsförmedling och Försäkringskassa. De meningslösa kontrollsystemen gör det precis som China säger, så jobbigt för Daniel att han ska ge upp. Det verkar vara planen med hela systemet. Tyvärr är det inte bara i fiktionens värld detta sker. Det sker i Sverige, i dag. Människor bryts ned av de myndigheter som skapades för att säkerställa individens trygghet.

Vi behöver inte ha det så här. Vi kan förändra systemet.

LÄS ÄVEN: Så glider Gävle kommuns bolag förbi kön

LÄS ÄVEN: Har ni vaknat nu, kommunpolitiker?

LÄS ÄVEN: Vi lever i murens tid