Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bakom konsten på Avesta Art

Caroline och Kennet har jobbat i ett år med Avesta Art 2016. Årets tema är struktur. När de nu går i mål har de redan börjat planera inför 2017.

När tidningen kontaktar två av de som kanske jobbat allra mest med årets Avesta Art, konstvetaren Caroline Gustafsson och enhetschefen för Verket, Kennet Linder, känns båda påfallande lugna.

- Visst, det är lite intensivt men nu är det bara ett par saker kvar att ordna, säger Caroline.

Kenneth Linder och Caroline Gustafsson har planerat årets utställning som är den 15:e i ordningen sedan starten 1995. De första åren gavs utställningen i det gamla järnverket vartannat år. Sedan 2011 är Avesta Art ett årligt återkommande evenemang som till största delen bekostas av Avesta kommun med bidrag från Landstinget Dalarna och Kulturrådet.

Än en gång går ni strax i mål. Flyr ni Avesta nu efter en tuff period?

- Nej (skratt)! Nu fortsätter det roliga. Smyga runt i kulisserna, se hur våra besökare reagerar, prata med människor och utvärdera arbetet.

Är allt klart?

Nästan. Just nu sätter vi ljus. Skyltar ska skrivas och foton tas till katalogen.

Har ni börjat fundera över nästa års tema?

- Vi funderar hela tiden framåt. Väver idéer och spanar efter intressanta teman.

Hur går tankarna kring kommande teman?

I år gästas vi av flera konstnärer från det forna östblocket. Vi tänker fortsätta spana österut.

Hur skulle ni beskriva arbetet med årets utställning?

-Tufft och inspirerande. Men vi har hittat konstnärer som vi tidigt kände att vi ville samarbeta med och som dessutom passar väldigt bra ihop. Det finns dynamik i men också mellan uttrycken, säger Caroline Gustafsson.

Kennet Linder ser återigen en utställning som får sitt eget liv.

- Vi söker ett uttryck snarare än en känd konstnär. När vi startar planeringen försöker vi med våra erfarenheter ringa in en utmaning. Vi bjuder in konstnärer som inspireras av vår miljö. Den konstnärliga processen tar fart och över tid blir den förstås yvig och då gäller det att vara beredd. Speciellt när konstnären hittar vrår som vi inte sett förut. Det är häftigt att upptäcka industriarvet på det sättet.

Hur har konstnärerna jobbat?

- Just i år har vi haft hög närvaro. Ofta hänger vi själva alstren, men årets konstnärer har varit närvarande och byggt sina verk, vilket påverkat samarbetet positivt. I den kommunikation ser vi att årets tema tolkas brett, precis som vi hade förhoppningar om. Ämnet har inte begränsat konstnärerna, här finns olika tolkningar i skiftande uttryck och tekniker, säger Caroline Gustafsson.

Hur påhejade är ni av Avesta?

- I vår kommun förstår man hur viktigt det är med kultur. Flera av våra politiker är väldigt modiga. När vi pratar med folk upplever vi att man är glad över att Avesta Art finns även om man själv inte är konstintresserad. I enkäter ser vi bland annat att det är våra utställningar man går till när man har gäster därhemma. Skolorna är också ofta här, berättar Caroline.

-Jag har under alla år känt ett stöd från de styrande politikerna i Avesta. Här finns ett samspel som fungerar mellan modiga politiker som ger pengar och tjänstemän som blir dedikerade, berättar Kennet.

Tips till den som besöker årets utställning?

- Att inte ha för bråttom. Ge de olika uttrycken tid. Försök inte enbart att förstå. Ta en konstpaus.

Sammanlagt är det drygt trettio personer som jobbar med årets utställning; värdar, guider, koordinator, vaktmästare, ansvarig för integration- och kulturkollon, ferieungdomar.

Förra året passerade antalet besökare hos Avesta Art 31 000 – vilket är rekord.

Avesta Art har vernissage lördagen 28 maj. Utställningen pågår till 18 september.

Avesta Art bjuder in virkdrottning

Virkdrottning på plats – Under veckan har hon virkat på Verket

Avestaforsens brus lyfter Avesta Art