Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De döda älgarna oroade jägare och naturvårdare

19 självdöda älgar i norra Dalarna väckte oro. Att den först hittade dött av hjärnhinnemask gjorde inte saken bättre. Nu börjar jägare och naturvårdare ändå andas ut.
– Som det ser ut nu verkar det inte vara någon enhetlig sjukdom, säger Hans Johansson på Jägarförbundet i Falun,

Kalven i Älvdalen var början till vad som fruktats vara en epidemi. Älgdöd är inget okänt fenomen och drabbar då och då vissa områden. Men fyndet av kalven följdes av fler.
– Vi har varit riktigt oroade för att det skulle vara en epidemi. Många älgar har hjärnmask utan att det märks men vi var rädda för att det här kunde vara tecken på någon aggressivare sort, säger Hans Johansson.

Till saken hör att det är sällsyn att självdöda älgar över huvud taget hittas. En död älg försvinner snabbt i naturen. Rovdjur och asätare tar hand om kroppen och under varma årstiden även insekter. För en amatör är det dessutom svårt att avgöra hur en älg dött även om den skulle hittas strax efter själva dödsfallet.
– Jo, men i och med att det varit jakttider har folk varit ute och hittat rätt många, säger Hans Johansson.

Resultaten från de här undersökningarna har nu efter hand blivit klara. Och svaren har lugnat oroliga naturvårdare och jägare.
– Som det ser ut nu så verkar det inte som de har någon enhetlig sjukdom. De flesta har haft olika typer av bakterier i tarmkanalen. Kalven är den enda med hjärnhinnemask. Så som det verkar nu finns ingen epidemi, säger Hans Johansson.

Han berömmer också initiativtagaren Patrik Norman som såg till att de först påträffade djuren blev undersökta och till att göra övriga jägare uppmärksamma på problemet. Det gjorde att fynd som annars kanske aldrig ens registreras nu kom till riktigt veterinärundersökning.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se