Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får sju kronor kilot för lingonen

– Det är mycket bär i skogarna, säger Aneta Karasiewia.
Hon är anställd av företaget Svenska Bärkraft och sitter vid disken där bärplockarna väger och lämnar sina skördar. På eftermiddagarna och kvällarna är det stor aktivitet då bilar, bussar och lastbilar rullar in.

Utanför anläggningen står höga staplar av bärlådor travade. En truck håller på att lasta en av de parkerade långtradarna. Aneta Karasiewia uppskattar att det är dubbelt så mycket lingon i skogarna som förra året, men mindre blåbär. Företaget betalade sju kronor kilot för lingon och tio kronor för blåbär på torsdagen.– Det är mellan 100 och 200 plockare ute. De kommer från olika länder, Bulgarien, Rumänien, Polen, Ukraina och Thailand, säger hon. Företaget köper in flera ton bär varje dag, uppger hon. Men det kan vara stor skillnad på hur mycket olika grupper av plockare levererar.– Det har varit problem med en del som inte hittar mycket bär. Det är tragiskt när det är en hel familj som kommit hit.

Bären rensas i en anläggning med flera löpande band som är installerade inne i fastigheten. Åtta personer är anställda för att rensa och paketera bären.
Åtgången är mycket stor.
– Alla väntar på bär, säger Aneta Karasiewia.
Svenska Bärkraft drivs av en företagare som även har bolaget Dalabär i Falun och ytterligare ett bärföretag.
Verksamheten kräver tillsyn från kommunen eftersom det rör sig om livsmedelshantering.
– Vi brukar göra ett besök i samband med registreringen av företaget, men det har inte gjorts. Vi kommer nog att göra en inspektion nu under bärsäsongen, säger Kristin Andersson, miljökontoret i Falun.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se