Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De firar 50 år som musikkompisar

Den 22 november 1963 knackade Clas Yngström på dörren hemma hos Pierre Swärd och frågade om de skulle spela ihop.
Nu firar de 50 år som musikerkompisar.

– Jag minns tydligt att det var den 22 november, för det var samma dag som Kennedy blev skjuten, vilket jag fick reda på när jag kom hem från vårt första rep, säger Pierre Swärd.
Då var han nio år, och Clas var tio. Lokala bandet The Groovers var förebilder och Beatles hade precis börjat spelas i svensk media.
– Sölve Olofsson var kungen på gitarr i Borlänge, och jag minns hur vi fick komma hem till Björn Hermansson (bl.a arrangör open jam i Borlänge) och titta på hans Fender-gitarr. Han öppnade lådan, vi fick titta ner och vi liksom ”wow!”, sen gick vi hem igen.

Första bandet tillsammans hette The Clifftones, där även Kicki Bergsten, Jan Clarström och Håkan Andersson spelade. På den tiden spelade även Pierre gitarr innan han några år senare koncentrerade sig på orgel som är hans huvudinstrument i dag.
The Clifftones fick en spelning ganska snabbt, på en julfest i Domnarvet.
– Tjejerna skrek och var tokiga på vår första spelning. Då tänkte man efterår; det är det jag ska göra i livet, berättar Clas.

Åren gick och både Clas och Pierre har fram till i dag spelat med otaliga band och konstellationer. De har inget band ihop, men de är som de säger ”varandras gäster”.
– Vi cirkulerar liksom kring varandra och spelar med varann lite då och då. Och vi har aldrig varit osams.

För att fira de 50 åren ställer Clas och Pierre till med fest, på Borlänge värdshus på lördagskvällen. De kommer att spela låtar från de långa karriärerna, men också prata anekdoter och minnen.
– Vi var på alla konserter i Borlänge på den tiden. Jag minns till exempel när Tommy Blom i Tages kastade ett munspel från scenen på Folkets park och träffade pappa i pannan, säger Pierre.
De båda skrockar, skrattar och babblar vidare. Det är svårt att hänga med i alla anekdoter om The Kinks med flera. Känslan av lång, varm och glad vänskap är tydlig.

Jonas Stentäpp
jonas.stentapp@daladem.se