Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fixade supersviten

Oscar Alsenfelt höll sin första nolla och Patrik Hersley gjorde sitt tionde mål för säsongen när Leksand vann med 1–0 mot AIK.

– Vi känner oss otroligt starka i Tegera arena, säger Alsenfelt efter femte raka hemma­segern.
Leksand startade matchen betydligt bättre än mot Brynäs före uppehållet och Färjestad efter.
Tränare Andreas Appelgren skickade en signal till sitt lag genom att låta den nykomponerade fjärdekedjan med Jacob de la Rose till höger om Gabriel Karlsson och Jon Knuts starta.
– Vi hade pratat om att gå ut hårdare direkt från start, att vi inte hade varit på tårna när pucken släppts tidigare, förklarade Patrik Hersley i C More i periodpausen.
Det var också Leksands checking-line som låg bakom 1–0.
De la Rose drev på mål och plötsligt hade Hersley favoritläge från blå efter 13.38.
– Jag skrek till så att de la Rose skulle uppfatta att jag ville ha pucken. Sedan var det bara att sätta den högt. Målvakten såg ingenting, berättar målskytten om kanonskottet som gav tionde målet för säsongen.
AIK-tränaren Rikard Franzén var allt annat än nöjd med första perioden.
– Vi har inte klivit ur bussen och börjat spela hockey, sade han till C More.

I andra perioden öppnade matchen upp sig.
Leksand fick två kont­ringslägen i samma byte, två mot en respektive tre mot två, efter knappt fem minuter, men effektiviteten fanns inte där i avgörande lägen och i det senare satte Pär Edblom pucken i stolpen.
I stället jobbade sig AIK in i matchen mer och mer och Leksands ledning hängde på en skör tråd.
Ändå kunde hemmalaget ha gått till periodvila med en 2–0-ledning då Patrik Hersley fick ett jätteläge droppassad av Matt Fornataro i ett tre mot en-läge med 50 sekunder kvar av perioden.
Den här gången träffade dock Leksands skarpskytt stolpen.
– En klar förbättring jämfört med första perioden, tyckte AIK:s Patric Blomdahl om sitt lags spel.

AIK fortsatte att ha initiativet i inledningen av tredje perioden och efter knappt sju minuter hade AIK skjutit sex skott på mål mot Leksands noll.
Jacob de la Rose tvingades då ta en holdingutvisning, men Leksands boxplay fortsätter att vara ett matchvinnande vapen.
Efter 15.51 var det dock AIK:s Fredrik Hynnings tur att bli utvisad och även om Leksand inte fick till något etablerat powerplay så gick två minuter på matchklockan.
Med 1.21 kvar tog AIK ­time-out och plockade ut målvakten Daniel Larsson.
Både Jon Knuts och Jacob de la Rose fick i samma anfall chansen att döda matchen, men missade och i stället hade Mark Hurtubise ett jätteläge att kvittera med 48 sekunder kvar när han tog sig in med pucken framför mål. Skottet gick dock över och Leksand lyckades därmed rida ut stormen.
Det var Oscar Alsenfelts första nolla i Leksand.
– Det gick jättebra. Utan att låta för kaxig så var det en ganska lätt match. Försvaret gjorde det jättebra. Jag har fått förtroendet från Andreas Appelgren och det är skitkul att spela ishockey, sade han till C More efter matchen.

För Leksand var det femte raka segern på hemmaplan.
– Inför säsongen pratade vi om att det här skulle vara vår borg, att hit ska ingen komma och ta poäng. Och efter en tung start känner vi oss otroligt starka i Tegera arena, säger Alsenfelt.
Rikard Franzén valde också att hylla Leksand efteråt:

– Det var ett monsterförsvar. Vi hade inte kraften att ta oss igenom, sade han till C More.
Markus Josefsson/DT
markus.josefsson@dt.se

Leksands IF–AIK 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

Första perioden: 1–0 (13.28) Patrik Hersley (Jacob de la Rose).

Skott: 25–32 (10–7, 7–13, 8–12)

Utvisningar, Leksand: Matt Lashoff 2, Jens Bergenström 2, Jacob de la Rose 2.

AIK: Fredrik Hynning 2.

Domare: Wolmer Edqvist, Patrik Sjöberg.

Publik: 5 836.

Leksands IF i Tegera Arena: Oscar Alsenfelt (Henrik Hjerpe) – Patrik Hersley, Johan Svedberg, Fabian Brunnström, Ryan Russell, Mikael Johansson – Tom Linder, Matt Lashoff, Jacob Blomqvist, Johan Ryno, Jens Jakobs – Joonas Rönnberg, Kevin Kapstad, Matt Fornataro, Pär Edblom, Jens Bergenström – Mattias Nilsson, Fredrik Händemark, Jacob de la ­Rose, Gabriel Karlsson, Jon Knuts.