Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fixade Vasaloppsutmaningen

De klarade utmaningen.
Eric Widerdal och Filip Hammarström åkte Vasaloppet på under 15 timmar tillsammans och säkrade därmed 100 000 kronor till sin kommande film i Vasaloppsmiljö.

Som DD berättat tidigare, planerar Eric Widerdal och Filip Hammarström att spela in långfilmen ”Gustav I”, en film om vänskap som utspelar sig i Vasaloppsspåren och involverar Gustav Vasa.

De hade blivit lovade 100 000 kronor i finansiering till förproduktionen – om de klarade Vasaloppet 2013 på högst 15 timmar sammanlagt. En rejäl utmaning då båda två var riktiga nybörjare på skidor för bara tre månader sedan. Men de har fått träningstips av Sveriges skid-elit, något som också filmats i en webbteveserie, och det visade sig vara väldigt värdefullt – Eric och Filips gemensamma tid blev 13 timmar och 9 minuter. Därmed får de sitt bidrag.
Eric Widerdal, som också ska spela en riktig skidåkare i filmen och som blev filmad under årets vasalopp, startade i ett av de främre leden och åkte de nio milen på 6 timmar och 11 minuter.
– Det här är bland de jobbigaste och härligaste jag varit med om, jag har aldrig pressat mig själv så hårt fysiskt men vad gör man inte för att få göra sin första långfilm, säger han.
Filip Hammarström startade längre bak och kom i mål efter 6 timmar och 58 minuter.

– Jag var helt säker på att jag skulle misslyckas när jag stod helt stilla i första sträckan men som tur var lyckades jag till slut kämpa ikapp min placering under loppets gång, säger han.
Men nu lägger de skidorna på hyllan ett bra tag. De tog lite bilder i Mora med omnejd under vasaloppshelgen, men själva filminspelningen startar först nästa år, med bland andra Johan Rheborg och Maria Lundqvist.