Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De flesta klarade behörighet till gymnasiet


Färre niondeklassare var behöriga till gymnasiet än tidigare år, visar färska siffror från Skolverket.
Av de nior i landet som gick ut i våras var 87,8 procent behöriga jämfört med i fjol då 88,2 procent var behöriga.
Högstadieskolorna i Gagnefs kommun hade betydligt bättre siffror.

Det är de skärpta behörighetskraven som är orsaken till att något färre niondeklassare i våras inte kom in på gymnasieskolan. Tidigare räckte det att ha godkänt i matte, engelska och svenska för att komma in på alla nationella program.
I den nya gymnasieskolan behövs godkända betyg i fler ämnen.

Tydligt mål

För att komma in på ett yrkesprogram behövs godkänt i ytterligare fem ämnen, och för högskoleförberedande program behövs ytterligare nio ämnen.
Enligt Skolverkets generaldirektör Anna Ekström är syftet med skärpningen att fler ska klara av gymnasieskolan och att minska avhoppen. För elever som inte är behöriga finns nya introduktionsprogram med det tydliga målet att de ska bli behöriga till något av de nationella programmen.

Jättebra siffror

På Djuråsskolan gick i våras 80 nior varav fyra inte klarade behörighet. Det innebär att 95 procent av eleverna klarade kraven. På Mockfjärdsskolan tog sig 34 av 35 nior in på gymnasiet, vilket ger en procentsiffra på 96,5.
- Det är jättebra siffror på båda skolorna, säger studievägledaren Elisabet Falk.
Positivt är också att nästan alla har kommit in på sina förstahandsval.
- Det är väldigt bra eftersom avhoppen minskar när eleverna kommer in på de program de helst vill gå på, säger Elisabeth Falk.

Skiljer sig åt

Gagnefs skolor skiljer sig något vad gäller val till gymnasiet. Eleverna på Mockfjärdsskolan söker sig gärna till praktiska program som bygg och fordon, medan Djuråsskolan har en tonvikt på teknik, naturvetenskap samt restaurang och livsmedel.
DD har tidigare berättat om elever som gick i skolan på sommarlovet för att läsa upp sina betyg.
-Två av dessa elever lyckades läsa upp betygen så att de nådde behörighet till gymnasiet, avslutar Elisabeth Falk.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS