Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De försöker rädda Lungsjöån

Nu kan hoppet vara ute för Lungsjöån.
Skogsavverkning och planerade vattenverk är fortsatt de främsta hoten för vattendragets överlevnad.

DD var på plats för över ett år sedan vid Lungsjöån. Då reagerade två Marsnäsborn rejält på att Håbo Vindkraft AB planerade att bygga ett vattenkraftverk i Lungsjöån.
– Varför ska de förstöra den fina naturen här, undrade Marsnäsborna Hasse Ängsås och Marion Söderlind.

Trots att ett år har gått sedan dess, så ligger planerna på bygget fortfarande på bordet. Och Naturskyddsföreningen är mer angelägna än någonsin om att försöka rädda naturområdet och vattendraget.
– Men det är skarpt läge nu, säger förklarar Margareta Wikström som är med i Naturskyddsföreningen Dalarna.
Lungsjöån är inte mer än 1,4 kilometer lång men rinner ändå igenom tre kommuner, alltså Leksands, Rättviks och Faluns. Slutligen rinner den ut i Marnäs och vattendraget lockar såväl turism som professionella flugfiskare.
– Det finns flera skäl varför Lungsjöån bör räddas. Det här är det sista rinnande vattnet i Falun och sen finns det en del arter som kommer att försvinna med det, förklarar Karin Åström.

Hon är vice ordförande för Naturskyddsföreningen i landet och har haft flera samtal med Bergvik, som äger den marken som Håbo Vindkraft AB vill bygga på.
Men trots dialogerna, så har det inte hindrat Bergvik från att fortsätta med planerna.
– Till slut säger de ”vi gör som vi vill på de marker som vi disponerar”, säger Ulla Magnusson som också är medlem i Naturskyddsföreningen.
– Det här visar att det inte är någon dialog, säger Karin Åström.
– Vi pratar men det hjälper ju inte, fortsätter Ulla Magnusson.
Men det är inte bara bygget av ett vattenkraftverk som hotar Lungsjöån.
Även skogsbruket gör det.
– Det här är inte ett långsiktigt arbete – det ser vi ju, säger Rolf Lundqvist och pekar mot de stora stockhögarna intill ån.

Både länsstyrelsen och Falu kommun har sagt nej till bygget av ett mindre vattenverk och nu ligger ärendet hos mark- och miljödomstolen.
Naturskyddsföreningen hade fram tills den 7 oktober på sig att lämna in ytterligare ett yttrande, men har nu fått uppskov till slutet av oktober.
Men utan pengar och med ideella krafter är det så svårt att sätta de stora bolagen på plats. Och allmänhetens brist på kunskap av vad den enorma skogsavverkningen gör i slutänden, hjälper inte heller.

Avverkningen och det planerade vattenverket påverkar inte bara det natursköna i miljön. Det påverkar även den biologiska mångfalden som finns där.
Några exempel på de arter som kan försvinna är till exempel svampar som tallticka och ullticka samt insekter som raggbock och plattbagge.
– De rödlistade arter måste vi bevara, säger Ulla Magnusson.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se