Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De goda exemplen måste belönas”

Oppositionsrådet Håge Persson (M) håller i praktiken med Calle Svensson (S) om att ett ökat fackligt engagemang kan sänka sjuktalet bland kommunens anställda.
– Men i grunden är det ändå frågan om ett arbetsgivaransvar, där kommunen har massor av pengar att tjäna på en frisk personal.

Håge Persson hävdar att Ludvika kommun dessutom har råd att jobba med arbetsmiljöfrågorna. Det är inte där skon klämmer tillägger han.
– Snarare finns det utrymme för svågerpolitik, där man inte vill eller kanske vågar ta itu med kärnan till problemen.

Även i det här fallet instämmer moderatbasen med Calle Svensson, att det inte är bra när kommunpolitiker i nyckelpositioner samtidigt är fackligt aktiva:
– Det är aldrig bra att sitta på två stolar, och det finns flera exempel i vår kommun.

Något patentrecept på hur kommunens besvärande sjukstatistik ska pressas nedåt har dock inte Håge Persson. Men han hyser stor tilltro till att kommunchefen Thomas Lagerström kommer att gå i land med det uppdrag han tilldelades i vårvintras, och där uppgiften är att hitta orsaken/orsakerna till varför Ludvika utmärker sig i det här sammanhanget.
– För visst är det märkligt att en del arbetsplatser har låg frånvaro medan andra har hög – trots att arbetsuppgifterna är lika.
– I det här fallet anser jag att de goda exemplen måste belönas. Vi har nog varit dåliga på det.

En viss insyn i problematiken hoppas Håge Persson att han ska få personligen under det kommande vinterhalvåret. Han är nämligen i färd med att bege sig ut i verkligheten, där han en dag i veckan ska praktisera på en arbetsplats i kommunen.
– Grundtanken är inte att jag ska skärskåda sjukfrånvaron, utan det handlar mer om att få en ökad förståelse för arbetsuppgifterna och arbetsvillkoren.
– Jag har ett utrymme i mitt lärarjobb att frigöra en dag i veckan. Och jag ser verkligen fram emot att i praktiken ta del av det arbete som räddningstjänsten utför, hur det är att jobba inom renhållningen, att städa och allt vad det kan bli frågan om.
– Jag hoppas att kunna prova på de allra flesta arbetsuppgifterna, utom lärarjobbet.

Håge Persson tillägger att praktiktiden finansierar han via sitt politikerarvode.

Harri Sternljung/DT