Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har barnen i fokus

Två familjestöttare finns i Smedjebacken. Två socionomer som numera arbetar mot barnfamiljer med stöd när det krisar.
– Men vi är inga supernannys, säger Karin Ericsson. Jobbar inte med att bestraffa.


– Mer med att lyfta det som är positivt och kan berömmas, fyller Sofia Fahgén i. Verksamheten började så smått under hösten. Då med en av tjejerna då andra delen av teamet var mammaledig. Men från och med mars månad börjar familjestödet på heltid för båda.
Familjestödet är nytt och ska inte förväxlas med familjerådgivning. Familjerådgivningen arbetar med parrelationer. Stödjarna med barnens och ungas perspektiv i familjesituationen för ögonen.
– Men det är klart att det kan komma in familjerådgivning samtidigt eller fortsätter och senare gå över i rådgivning, säger Fahgén.
Barnen är det som är fokus för familjestöttarna. Arbete med föräldrarna, men utifrån barnen säger de båda. Och det är intensivarbete med stöttning och kan vara möte med familjen två eller tre gånger i veckan.

Arbetet har ursprungligen sprungit ur Pinocchioprojektet. Projektet där man skulle vara uppmärksam på barn med avvikande beteende i tidiga år. Att så tidigt som möjligt styra upp felaktigt beteende.
– Där upptäcktes ett behov av familjestöd, säger Ericsson.
Med familjestöd menar de båda är att stötta det som är positivt mer än att slå ner på felaktigheter. Se till att vuxna drar åt samma håll. Samtidigt att verka för att det nätverk av vuxna som finns inblandat. Det kan vara Elevhälsa, barn- och ungdomspsyk, skola verkar i samma riktning.

– Vi knyter an till de vuxna som finns runt barnen, som deras lärare. Lärare är jätteviktiga för barn, säger Sofia Fahgén.
– Vad tycker föräldrarna är problemet? De känner sina barn bäst och att ta deras problem i första hand ger den bästa motivationen.

De båda ska fylla ett behov mellan Elevhälsan och barn- och ungdomspsyk. I en framtid kan det möjligen bli att föräldrar kan vända sig till familjestödjarna direkt. Riktigt där är man ännu inte.
– Nu kommer familjerna genom socialtjänsten eller Elevhälsan till oss. Vi börjar lite försiktigt när vi ännu inte vet hur stort behovet är, säger Fahgén.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se