Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har ett eget tomteland

Att fira jul på riktigt är att dela med sig och känna julens budskap. Jesu födelse och julkrubban är central hemma hos Kerstin och Per-Olov Heed i Rättvik och minst 375 tomtar.

– Vi slutade att räkna tomtarna vid 375 stycken. Jag tycker att de är vackra och eftersom vi delar intresset att göra tomtelandet tillsammans, så fortsätter vi med det, säger Kerstin Heed.
Kerstin tror att känslan för julen och tomtar kom när hon som barn var hos sin mormor.

– Mormor bodde i skogen och det växte stora granar på vägen fram till hennes hus. Mamma och jag brukade leka och skaka snö från grenarna. Det är minnen kring jul och tomtarna som är så nostalgiska.
Kerstin och Per-Olov ser fram emot att bygga upp sitt tomteland på verandan och de gör det varje år. De firar jul med både familj och vänner. Oftast kommer Per-Olovs och Kerstin tre döttrar med familjer och firar jul i Rättvik.
De åtta barnbarnen tycker om att lyssna på sagan som Kerstin har skrivit och lyssna på speldosor och se de små lyktorna i tomtarnas hus. Det finns tomtar som spelar bandy, bakar, tvättar, sover, väver, spelar flygel, slår in paket, badar. En polis-tomte jagar en gris som smitit från stian.
Både släkt och vänner är engagerade i Kerstin och Per-Olovs tomteland. De får tomtar från olika håll och hjälp med inredningsdetaljer från till exempel döttrarna.

– Julen var så mysig hos mormor och vi har faktiskt tomtar kvar både från hennes hem och Per-Olovs föräldrahem.
– Julen är glädjehögtid, men det finns många som varken får paket eller mat i överflöd och då kan vi påminna oss om varför vi firar jul. Den sanna julglädjen kan vi känna året runt om vi delar med oss. Jag citerar Charles Dickens ”Jag vill hedra julen i mitt hjärta och försöka behålla det året om”, säger Kerstin.

Katarina Cham
katarina.cham@dt.se