Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kan vinna 100 000 Årets kranskulla krönt

De har tränat teknik med eliten. Men ändå är det inte ens tre månader sedan de var totala nybörjare.

I morgon står 100 000 kronor på spel i Vasaloppet för Filip Hammarström och Eric Widerdal.
De är regissörerna som bestämt sig för att göra en film i vasaloppsmiljö. Klara skådespelare är bland andra Johan Rheborg och Maria Lundqvist.
– Vasaloppet är en så stor svensk kulturgrej. Det är konstigt att det inte har gjorts en film om det tidigare, säger Eric, som skrivit manuset.
– Men filmen handlar inte om Vasaloppet utan om vänskap, förtydligar Filip.

De spelar själva i filmen, som ska beskriva den oväntade vänskapen mellan en curlad stockholmsbrat och en enstörig norrlänning som tränar med sin låtsaskompis Gustav Vasa för att vinna Vasaloppet. Men för tre månader sedan hade ingen av dem stått på ett par längdskidor sedan högstadiets friluftsdagar. För trovärdighetens skull måste de lära sig åka.
– Vi ska ju se duktiga ut i filmen, säger Filip.

Vasaloppet blev det självklara målet. De senaste tre månaderna har varit hektiska för killarna. De har träffat både gamla skidstjärnor och dagens elitåkare. De har träffat Anna Haag och Susanne Nyström och fått träningstips av Daniel Tynell, Jörgen Brink med flera.
– För att spela in pengar till filmen har vi gjort webbteveserien Åk för Gustav, berättar Filip.
– Det har varit otroligt motiverande. När Marcus Hellner säger ”gör så här”, då gör man så, säger Eric.
För att ytterligare öka spänningen, har några finansiärer villkorat sina bidrag. Eric och Filip får 100 000 kronor till förproduktion av fillmen – om de åker Vasaloppet i morgon på högst 15 timmar tillsammans.
– Alltså 7,5 timme var.

Ett verkligt tufft mål för nybörjare. Men de senaste tre månaderna har killarna slitit så hårt i spåren att de nu faktiskt är lite övertränade. Eric är fatalistiskt inställd.
– Det känns ganska lugnt. Jag inte göra så mycket mer nu, utan det är bara att ställa sig och åka. Vi har gjort det vi kan – det går antingen bra eller dåligt. Jag hoppas bara att det inte är alltför dåligt före.
Samtidigt finns ju pressen att åka fort.
– Vi förlorar pengarna om vi inte klarar Vasaloppet på under 15 timmar – det står i avtalet.
Även om det blir så, tror de ändå att de kommer att kunna göra filmen Gustav I. Det blir bara lite svårare.

Redan under morgondagen kommer regissörernas 15 personer stora filmteam att spela in en del scener längs spåret. De har också en stor kran i målområdet i Mora som filmar upploppet och publik.
– Är man där, kan man komma med. Men inte om man tittar in i kameran – då klipps man garanterat bort, säger Filip Hammarström.
Fotnot: Se Åk för Gustav på gustavifilmen.se/blogg eller på vasaloppet.se

Jennie-Lie Kjörnsberg
”Vi förlorar pengarna om vi inte klarar Vasaloppet på under 15 timmar”