Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De kommer inte gå på mig

Jag bor i Kungshult. Du bor i Hörby. Din kompis bor i Södertälje. Hans bror bor ute på landet i Ångermanland. Mamman bor på Gotland. Kusinen är granne med samerna. Jag. Du. Grannen. Jobbarkompisen. Snabbköpskassörskan. Gatsoparen. Fackliga ombudsmannen. Tidningsbudbäraren. Läraren. Vaktmästaren. Sjuksköterskan. Postbudet. Meckaren. Den arbetslöse. Den papperslösa. Migranten. Pensionären. Den förmögne. Den fattiga. Den sjuka. Den friska. Den yngre. Den äldre. Den mörkhyade. Den ljushyade. Vi lever tillsammans i Sverige.

Alla vill vi ha ett samhälle där vi alla, på lika villkor, lever sida vid sida utan att någon av den andra ska utsättas för pina. Det är en förutsättning för att bygga ett samhälle baserat på trygghet, tolerans, tillit och sammanhållning. Detta samhälle är det som ska spegla vårt gemensamma vackra Sverige. Krafter som alltid har velat rasera detta har alltid funnits. Nazister. Rasister. Fascister. Religiösa fanatiker. De utnyttjar den utsattes desperation och rädsla vilket föder ett hat som riktas åt ett håll som är destruktivt för människan och det samhälle som han eller hon lever i.

De föder ett kollektivt skuldbeläggande av alla samhällsproblem på en hel grupp av människor med samma religion, etnicitet, sexuell läggning genom att döma alla efter en handfull människor som beter sig illa. Det är så nationalismen, rasismen, nazismen, fascismen och den religiösa fanatismen frodas på demokratins och människors bekostnad. En stark demokrati med olika demokratiska krafter inom dess ramar håller tillbaka dessa samhällsfaror.

Dessa samhällsfaror börjar alltid sin kamp i det dolda samhällsdjupet för att sedan våga visa sina avskyvärda ansikten i morgonljuset och börjar ge sig på de allra svagaste samhällsmedborgarna i varje samhälle.

Vi ser att flyktingläger bränns ner och migranter attackeras. Vi ser att människor dör i lastbilar i sökandet efter trygghet och lugn och ro men som bara fann kaos och total avsaknad av mänsklighet och humanism. Vi ser att väst hellre diskuterar hur Grekland, Italien och Spanien ska få stöd istället för att ta itu med problemen som tvingar människor från deras hem. Varför? Jo för då kommer sanningen komma fram som är att de inte gjort något för att förändra och förbättra situationen.

Den kaosartade situationen i Syrien har pågått fyra år för länge. Mosul töms. Nineveslätten töms. Khabour töms. Frågan jag ställer mig är hur detta vansinne kan tillåtas fortsätta trots att vi har politiker, regeringar, politiska organisationer och allianser?

Är det bara ett påhitt att politik är verktyget för att skapa den värld som vi lever i? Samtidigt är situationen vid gränserna mellan Grekland och Makedonien inhuman. Människorna flyr i desperation och tränger sig panikartat in i Fort Europa där de tror finna trygghet. Runt om i Europa bygger man murar och sätter upp stängsel mot människor som flyr från den röra som västmakterna har skapat genom att antingen inte agera och samtidigt stötta vansinnet finansiellt.

Det är mycket som är snedvridet. Jag undrar hur vi rättar till det. Ett steg som jag efterlyser från Er Alla är att börja vara medvetna och konsekventa. Om du sympatiserar med de röda ideologierna bör du ställa frågan på restauranger du besöker om de har kollektivavtal. Du bör avstå från att handla på HM. Du bör bara medveten om att dagens teknik med ipads, ipods, smartphones är fyllda av konfliktmineraler som det startas krig för på grund av viljan att ensam äga resurserna. Kritiken om att företag stjäl länders resurser är det tyst om. För vi alla vill ha något nytt och flashigt eller hur?

Loppet är inte kört. Sista striden är inte här än. Girigheten och egoismen har vunnit många strider men inte kriget. Kriget om en värld som vi inte skäms över att lämna över till våra barn. Goda krafter finns och dess kampvilja är stor och stark. Därför vill jag att du organiserar dig, du som sörjer över hur världen ser ut. Organisera dig. I fackföreningsrörelsen, i ett politiskt parti som vilar på demokratisks principer, i en förening som öppnar möjlighet för att människor från Eslöv och Edessa möts.

Ge din kraft och dina resurser till de som kämpar genom att aktivera dig. Ju fler vi är som är medvetna om varför vi kämpar desto starkare blir vi. Sitt inte hemma och tro att samhällsfarorna inte kommer gå på dig. Det kommer dem. Förr eller senare.

För du, med dina principer är ett hot mot deras samhällsagenda. Det har hänt så många gånger innan. Det händer nu. Därför måste du förena dig och gå med i kampen och stå upp. Följ med mig och alla vi andra. Låt inte hatet vinna terräng mera.

Fotnot: Artikelförfattaren är författare, fritidspedagog och kommunpolitiker med assyrisk bakgrund.