Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lägger grunden till kulturella jobb

När den stora Konstrundan öppnar sina dörrar i påskhelgen, är det inte bara till konstnärernas ateljéer runt om i kommunen.I Humlebacken kommer ett bredare konstnärskap att visas upp i form av bild, dans, skådespeleri, performance, hantverk och design.Bakom står Kulturentreprenörerna; kulturarbetare som skapar nya jobb, företag och sysselsättning utifrån sin konstnärliga kreativitet.

Totalt är det tio stycken entreprenörer med säte i Dalarna som under vintern utbildats i hur de kan leva på sin konst. Det är en fortsättning på en tidigare högskoleutbildning i Konstens kraft – utifrån konstens betydelse för hälsan– som nu övergått i Region Dalarnas regi med Teresia Holmstedt som ansvarig.
Utbildningarna har ofta skett i Kulturhuset Humlebacken, som Kerstin Sonnbäck öppnat för arrangemang av olika slag.
– Vi satsar på att bli egna företagare. Det här är något av en starta eget-kurs utifrån våra förutsättningar. Vi får samtidigt förståelse för och kan lära av varandra. Här är inget fel. Alla vägar ska provas.

I samband med årets Konstrunda, ska nu de tio kreatörerna visa upp sig för första gången. Att flera av deltagarna är från Folkare, ser inte Kerstin Sonnbäck som konstigt.
– Vi har otroligt mycket kultur här i vår bygd. Den vill vi lyfta fram till en regelrätt näring. Nu ska vi leva på den. Vi vill kunna leva och bo i Dalarna och jobba med det vi älskar att göra.
Kerstin själv hoppas kunna utveckla Humlebacken till ett kulturcentra.
– Det finns tydligt ett behov av en mindre konsertscen för bland annat ung jazz, som dessutom ligger inom ett geografiskt område för hållbar landsbygd. Huset blir också min arbetsplats för arbetet med Sveriges körförbund Dalarna, och körledarutbildning i höst.
När hon nu i påsk slår upp portarna kommer exempelvis Horndalsfödda Agneta Prentell att finnas på plats med sina konstnärsmaterial som besökare också får prova på att använda.
En annan kreatör är scenkonstnären Martin Ahlvin, som är nyinflyttad till Avesta och som har fått en halvtidstjänst på Sjöviks skola. Han är dansare, skådespelare, regissör och musiker. Han leder Dramatens kör Romeo och Julia-kören och gjorde för övrigt häromåret koreografin till Nobelfesten.
En tredje utställare är Aiva Susanne Keldsen som är performance-artist och som har utlovat poesi-pussel. Karin Sörhammar ska ställa ut sina bilder som hon fotograferat på akvarellpapper och sedan förstärkt med färg.

Men det ingår fler i detta kreativa nätverk.
– Ja, violinisten Eva Jernberg, skulptrisen Sanna Seppänen, designern Titti Lorentzon och hantverkaren Mats Leijon som jobbar främst i läder.
Projektmetod är den så kallade Kurbitsmodellen som initierades av Destination Dalarna och har sin grund inom besöksnäringen. Bland flera hundra företag som genomgått utbildningen, har mer än en tredjedel efteråt anställt en person och omsättningen har ökat med 10-30 procent.
– Vår utbildning har till syfte att lyfta kulturens betydelse för ett välmående samhälle, säger Kerstin Sonnbäck.

Kerstin Eriksson
kerstin.eriksson@daladem.se