Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De lär sig sy och får egenmakt

Egenmakt är målet med att låta föräldrar komma till kvarterslokalen Uttern på Bullermyren i Borlänge.

– De lär sig sy och styla om kläder som de sedan själva kan använda, säger Per Morelius på ABF.

Ardo Mohammed Yusuf var med och sydde förra veckan då fem personer och åtta barn kom till första träffen.
– Vi sydde och strök på reflexer på barnkläder, berättar Ardo.
Projektet har till uppgift att locka deltagare som idag står utan egen försörjning till olika aktiviteter som ska föra dem närmare eller till en egen försörjning.

Aktivitetsledare är Rezvan Khartehi.
– Vi har ett antal symaskiner och har fått massor med kläder skänkta till oss, berättar Rezvan som själv kommer från Iran.
Föräldrasystugan Uttern är öppen torsdagar och fredagar klockan 10-12. Under torsdagen, då DD besöker dem, är det en somalisk kvinna som aldrig sytt tidigare som kommer in.

Då det gäller ytterkläder för barn, måste de förses med reflexer.
– Kläderna, som Jeanet
te Larsson som arbetar på Trafikverket skänkt, är fina begagnade. I och med att de kan sy om dem, så blir de unika och känns helt nya, säger Per Morelius.
Själv är han lekledare.
– Jag är inte så bra att sy, så jag tar hand om barnen. Vi har ett rum med leksaker, mjukdjur papper och pennor, så det finns att göra, säger Per.

Han förklarar att ESF-rådet tyckte att ABF och Sensus kunde arbeta tillsammans och de fick därför pengar till ”Mötesplats 2020”. Det finns tio olika mötesplatser i hela landet varav Borlänge är en.
– Målet är att bekämpa fattigdom genom att erbjuda alternativ till att människor ska få egenmakt. Det får de då vi både låter dem få kläderna, men att de också får chansen att lära sig sy och styla om dem innan, säger Per Morelius.
Paula Niemelä, områdesvärd på Tunabyggen, besöker verksamheten på Uttern.
– Jag passar på för att höra om det är något de undrar över, säger Paula.
Uttern blir alltså en bra mötesplats.
– Att projektet kallas ”Mötesplats 2020” har att göra med EU:S mål att utrota fattigdomen fram till 2020, säger Per Morelius.
Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se