Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De måste ta ansvar för det som hänt

Strömavbrott, som det i Dalarna på tisdagen, sätter fokus på det moderna samhällets beroende av att sådant som elförsörjningen fungerar problemfritt.

Det omfattande strömavbrott som på tisdagens förmiddag drabbade kommunerna Falun och Borlänge samt Leksand och Rättvik passar in på beskrivningen "sårbart samhälle" och är är ett uttryck som kommer till användning när något oväntat, ofta med teknisk koppling, sker och får stora konsekvenser.

Tydligen var orsaken en brand i ett ställverk. Mer än 36 000 elanläggningar var utan ström. Minst 100 000 personer berördes. Elavbrottet varade inte så länge, någon timme. Men de som drabbades var många, privatpersoner och företag och andra inrättningar.

LÄS MER: Strömavbrott i hela Dalarna

Händelser som denna reser frågor. De går ut på vilka risker och motsättningar som följer med uppbyggande av högtekologiska och moderna samhällen, som kräver elektricitet som drivkraft. Utöver el är ett fungerande internet allt viktigare i samhället. Frågan är hur tillgången till dem kan göras tillförlitlig?

Olika aktörer tenderar att skylla på varandra. Många personer och företag tycker att det är stat och kommuns uppgifter att värna leveranssäkerheter, av el eller internetuppkoppling. Men stat och kommun är pressade av många uppgifter och ser helst att särskilt företag och institutioner tar ett eget ansvar.

För det är ett faktum att om el och tillgång till internet ska göras säkrare och tillförlitligare så kostar det mer. Senaste åren har träd vid kraftledningar sågats ned, vilket kostat pengar. Det läggs på elkonsumenterna, genom högre priser eller genom skatter och avgifter.

Att ha en beredskap för att åtgärda strömavbrott, vid exempelvis oväder, kostar också eftersom en dimensionering behövs, att ha utrustning i beredskap och att ha uppgjorda avtal om att kalla in manskap med kort varsel och på obekväm arbetstid. Dessa kostnader ska betalas, av oss alla i skatter eller företags avgifter, som en försäkringskostnad.

LÄS MER: Reservgeneratorn gick inte igång hos polisen

Flera händelser de senaste månaderna har satt fokus på sårbarheter i samhället. En hög mast fälldes av oklar anledning. Motorvägsbron i Södertälje råkade ut för en krock och skadades med enorma konsekvenser för trafiken. Och så har det varit flera strömavbrott.

Med sådant som försvarets minskning är kapaciteten sämre att klara svårigheter som kan uppstå i det svenska samhället. Dessutom är toleransen för att plötsliga problem och avbrott uppstår små i Sverige, jämfört med i en del andra länder.

Där sådant som strömavbrott sker ofta är toleransen för dem större. Ju felfriare ett samhälle är desto känsligare är det när fel, som strömavbrott, uppstår. Det var för övrigt tur i oturen att strömavbrottet skedde dagtid sommartid. Ett strömavbrott vintertid i mörker och kyla är de svårare att utstå.

En trend finns nu där folk uppmanas klara sig själva med ficklampor, filtar, konservburkar, flaskvatten och annat för att klara problem som strömavbrott. Till en mindre del kan det vara bra. Men trenden är delvis olycklig. Den lägger för mycket ansvar på individen och fråntar stat, kommun och företag ansvar.

Stat och kommun, företag samt organisationer, är de som måste ha huvudansvaret för att lösa problem som kan uppstå i samhället. Behövs det så kan vi alla betala lite mer i skatt för att klara det.