Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De måste undan innan det händer en olycka med något barn”


Den mycket giftiga björnlokan har funnits i många år på kommunens obebyggda mark längs gamla riksvägen i Enholn.
Beståndet har genom åren förökat sig och spridit sig i området.

- Jag grävde upp flera plantor vid vägkanten nära min son och hans familjs hus i förra veckan, säger Börje Eriksson.
Huset ligger cirka hundra meter från området där björnlokan växer och sprider sina frön med bland annat vinden.
Vad som skulle hända om barn skulle få för sig att leka i området där björnlokan finns i riklig mängd, kan han bara tänka på med stor oro.
- De är ju jättegiftiga och det räcker ju att få växtsaft på sig för att de ska ge rena brännskador, säger Börje Eriksson.

Jättebjörnlokan betraktas som invasiv främmande art och i och med dess giftighet bekämpas växten i ett flertal av landets kommuner. Att komma i kontakt med växten i sig är inget farligt, men skulle man få växtsaft på huden är det viktigt att man så snabbt som möjligt tvättar bort den.
Björnlokans växtsaft i kombination med solljus kan ge upphov till fula och irriterande utslag som är svårläkta.

På Vansbro kommuns miljökontor är man medvetna om att det förekommit björnloka på tomten i Enholn. Förra året ska man även ha varit på plats och tagit bort växterna.
- Vi har ju ingen bekämpningsplan här i kommunen då vi varit rätt förskonade, men helt klart är det inga växter som ska finnas, tillägger Tomas Isaksson på miljökontoret.

Hans råd till alla som hör av sig är att ta bort växterna så fort som möjligt, även om de växer på kommunens mark.
- De här är ju farliga för barn och andra. Jag ska åka ut och titta på området och sedan ska vi se till att ta bort beståndet, tillägger Tomas Isaksson.

LEIF OLSSON