Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De nya reglerna skulle underlätta”

– Vår avsikt var att de nya strandskyddsreglerna skulle underlätta. Det tycks det ha gjort också - i Stockholms skärgård där det beviljats gott om dispenser. Men inte på andra ställen.

Annons

AVESTA
Det säger moderate riksdagsledamoten Ulf Berg från By som i många år kämpat tillsammans med politiker och företagare främst i Norrlandslänen för en annan hantering och enklare regler av strandskyddet. Framför allt i och kring sjöar och vattendrag som det finns gott om i Norrland.

Det medförde också nya regler. Men de har inte alltid uppfattats som om de förenklat hanteringen.
– Inte i fallet Buska i alla fall, trots att det ligger en hel åker emellan bygget och diket. Det visar bara hur korkad tillämpningen blir.
Inte är han glad över handläggningstiden heller. I fallet med sin mor-bror Sven Bergs byggärende betraktar han det som mer eller mindre en skandal.
– För Avesta kan ju möjligheten till dispenser från strandskyddet vara ett sätt att få folk att flytta till kommunen. Framför allt om Avesta kommun tänker satsa på att bli 25 000 invånare år 2020. Då är inte långa handläggningstider att rekommendera.

Vad ska man då göra?
– Regeringen har fattat ett beslut om att se över de här reglerna. Vi måste se till att det blir vettigare tillämpningar. Det aktuella fallet kan jag se på två vis; dels att kommunen inte sköter sig. Dels att vi på riksdagsnivå måste fortsätta jobba med de här frågorna. Vi hör ju också att Länsstyrelserna är väl nitiska i sådana här ärendena.