Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De prisas för insatser för kultur och mångfald

En eldsjäl som vårdar ett omistligt kulturarv, en engagerad naturvårdare med sinne för skogens värden – och ett helt arbetslag som håller Rättvik vackert.
Tin Gumuns, Margareta Wikström och medarbetarna inom den kommunala parkverksamheten prisades under det senaste sammanträdet med Rättviks kommunfullmäktige.

Kommunens kulturpris för 2015 tilldelades Tin Gumuns, som beskrivs som "en fantastisk eldsjäl som med sin enorma kämparglöd jobbar med att bevara och förvalta Karl Tövåsens fäbod för att framtida generationer skall få ta del av vårt kulturarv, fäbodlivet."

I motiveringen fastslås att hon levandegör och utvecklar ett kulturarv som annars enbart skulle ha beskrivits i skrift

– I Karl-Tövåsen jobbar hela familjen tillsammans med volontärer och anställd personal 12-14 timmar per dygn, 7 dagar i veckan för att hålla allt i gång. Tin Gumuns öppnar även upp fäboden för besökande turister för att de ska få möjligheten att se och smaka på det verkliga fäbodlivet, heter det.

Läs mer om Tin Gumuns: Betesmarkerna återställda, Karl-Tövåsens Tin i möte med Skatteverkets generaldirektör och Skatteverket avvaktar en juridisk prövning.

Miljöpriset gick till Margareta Wikström för hennes stora engagemang och breda arbete för naturvård såväl lokalt som regionalt och på riksnivå. Hon har under flera år varit länskonsulent för Naturskyddsföreningen och är ordförande för den lokala kretsen.

Läs om Margareta Wikström och naturskyddsföreningens arbete för Ore skogsrike: Här ska arter överleva.

I motiveringen betonas att hon initierat, stöttat och drivit på för skydd av skogsområden, att hon fokuserat på att skydda den biologiska mångfalden på landskapsnivå, men hon har också framhåller skogens värde för rekreation, välbefinnande och besöksnäring.

Vid valet av Årets medarbetare valde de beslutande att det här året göra ett undantag och prisa ett arbetslag utanför den kommunala nämndorganisationen:

– Vi har under flera år fått in förslag om att ge priset till det kommunala bolaget Rättviks Fastigheter AB:s medarbetare som sköter kommunens planteringar och blomsterarrangemang. De gör Rättvik skönare.

Läs fler Rättviksnyheter.