Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De protesterar mot byggande i skogen

Kommunen planerar sexton nya villatomter i skogen ovanför Herrhagen och Slätta. Skogen kallas Barnens skog och används av många barn och familjer. Nu protesterar närboende mot byggplanerna.
– Barnen är här så mycket. Det finns få sådana här skogsområden i närheten, säger Tofva Bjarme.

Hennes son Alfred, 2,5 år, är ett av barnen som använder skogen. Han går ofta dit med förskolan, och även med familjen två-tre gånger i veckan.
I området ligger en slogbod och vindskydd som satts upp av privata krafter. Runt vindskyddet hänger fågelholkar i träden. Där finns ett litet träsk där barnen samlar grodyngel.
– Det är alltid några barn på väg hit. Folk tycker det är tryggt att bara kunna öppna dörren och släppa ut barnen. Här lär de sig om allemansrätten och om naturen. Det talas om att barn rör sig för lite i dag. Hur tänker kommunen här? undrar Tofva Bjarme.

Den stig som leder fram till vindskyddet ska enligt planerna bli lokalgata i bostadsområdet.
Nu har Tofva startat en Facebook-grupp och en namninsamling mot kommunens planer på villaområde i Barnens skog. Det gjorde hon i måndags. I går eftermiddag hade 45 personer skrivit på.

Det pågår samråd om detaljplanen fram till den 26 november. Det ska hållas ett öppet hus med kommunen den 6 november.
Skälet till att kommunen vill bygga i skogen är att det behövs fler bostäder. Området är fördelaktigt genom att det ligger i anslutning till kommunikationer, butiker, skola, förskolor, fritids och nära spåren i Stångtjärn.
– Jag förstår att behovet av bostäder finns. Men jag ser inte varför man inte kan flytta dem lite bortåt, säger Tofva Bjarme.

Kommunen skriver i samrådshandlingen att delar av ”skolskogen” kommer att omvandlas till bostadsområde. Slogboden kan ligga kvar men stigarna måste dras om. Vindskydden måste flyttas och det ska ske i dialog med förskolorna. Det kommer även vara möjligt att passera mellan tomterna.
Tofva Bjarme skriver på Facebook att det inte framgår hur central roll just det naturområdet har för förskoleverksamheten och för barnen i Slätta. ”Det låter som om de bara tror att det är att flytta några vindskydd, men det handlar om så mycket mer. Låt barnen få behålla sin rätt till den riktiga naturen”, skriver hon.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se