Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De sänker sig till Gehlins nivå”

”Riazat representerar inte något annat parti än sitt eget.” Så skriver Jonny Gahnshag S-kommunalråd och andra ledande S- och MP-politiker i en insändare i DD i dag.

Riazat reagerar skarpt över inlägget. ”Gahnshag och de andra sänker sig till samma nivå som Maria Gehlin (Fap) säger han.
För några veckor sedan uppmanade Jonny Gahnshag (S) och Richard Holmqvist (MP) Riazat att tänka över sin situation som ordförande i skolnämnden. Den har blivit alltmer ohållbar sedan Riazat och vänstern står för en annan skolbudget än övriga i nämnden, sade de.

Då var syftet ett samtal. Nu går Linnea Risinger (MP) Susanne Norberg (S) Richard Holmqvist (MP) Monica Enarsson (S) och Jonny Gahnshag (S) ut i en gemensam debattartikel med kritiken.
”Vi i S och MP upplever att situationen efter gymnasiebeslutet har blivit mer och mer kritisk. Och att de som ska genomföra beslutet inte kan få stöd och råd från ordföranden eller att han inte kan företräda nämnden i den frågan är ett uppenbart problem. ”
De tar också upp ”den händelse som det rapporterades om för någon vecka sedan.” och betonar att ”Den visar på ytterligare problem. Riazat agerade som utpräglad vänsterpartist iklädd rollen som skolnämndens ordförande.”
”Att förtroendevalda i kommunen går ut i verksamheten för att propagera för det egna partiet eller smutskasta andra partier kan aldrig accepteras.”

Det var när Riazat besökte Sundbornsskolan och pekade ut Sveridemokraterna som ett rasistiskt parti även om de är invalda demokratiskt, som det blev starka reaktioner bland annat från Maria Gehlin (Fap) som blev kontaktad av upprörda föräldrar.

Riazat blev tillfrågad av rektorn att prata värdegrund?
– Men han pratade inte som en representant för skolnämnden eller för kommunen utan som en partipolitiker, säger Jonny Gahnshag (S).
– Det är stor skillnad på att stå på torget och hålla ett anförande. Då är det helt okey att angripa Sverigedemokraterna. Men då ska man prata som partipolitiker och inte företräda sin nämnd eller kommunen.

– Men det är inte okey att peka ut ett parti som rasistiskt som är demokratiskt invalt på det här sättet när man representerar nämnden eller kommunen. säger Jonny Gahnshag.

Riazat reagerar skarpt på inlägget från de ledande S- och MP-politikerna.
– Att jag skulle agera som som utpräglad vänsterpartist iklädd rollen som skolnämndsordförande är ett rent påhitt, säger han.
– Att peka ut Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti trodde jag vi var överens om även inom övriga partier. Men det verkar vi inte riktigt vara, säger han.
Riazat anser att: ”De har köpt Maria Gehlins argument. Det är synd.”

När det gäller gymnasiebudgeten där ett minus på 30 miljoner måste hämtas hem betonar han att han inte kämpat emot det på något sätt.
– Det är ju rätt ofta en politiker får vara med och leda trots att han eller hon inte håller med om det. Och det är ju tjänstemännen som tar fram förslagen.
– Men just nu gör Gahnshag allt för att hålla alliansen nöjd, säger han. Det är ett problem i Falun att politiska partier är så himla rädda att visa var de själva står. Då blir ju också folk osäkra på vad de ska rösta på.
– Som kommunpolitiker förväntas man rätta in sig i ledet eller hålla tyst om sin åsikt. Det verkar som de andra inte står för vad de tycker. Men jag har starkt stöd i mitt parti. Och jag möter stort stöd från många falubor för vänsterpartiets politik.

Kristina Vahlberg