Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De siktar mot kyrkomötet

Stefan Grundberg, Krylbo, har stora chanser att bli ledamot i kyrkomötet. Han står på fjärde plats på Socialdemokraternas valsedel i hela stiftet.

Socialdemokraterna i Avesta kommun rustar till val. Två kyrkofullmäktige ska väljas, ett i Avesta Grytnäs pastorat och ett i By Folkärna.

Dessutom ska det regionala styret, stiftsfullmäktige, väljas, plus kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutade instans. 251 ledamöter från hela landet samlas till två möten varje höst i Uppsala. I dag finns vara en ledamot från Avesta, centerpartisten Karin Perers som är kyrkomötets första vice ordförande. Hon får troligen sällskap av Stefan Grundberg efter valet.

– Jag ställer upp för att jag vill vara med och påverka att kyrkan går åt rätt håll. De goda värderingarna måste bevaras och det är inte självklart, säger Stefan Grundberg.

– Det finns andra grupper som till exempel motarbetar kvinnliga präster och är emot samkönade äktenskap.

Socialdemokraterna går till val med mottot en folkkyrka för alla.

– Jag såg ett citat som säger att vi vill göra porten bred och tröskeln låg, säger Sten-Åke Mörkt, valledare för Avesta socialdemokrater. Det finns konservativa grupper som tvärt om vill ha en elitkyrka för några få.

DD träffar fyra socialdemokratiska kandidater i kyrkovalet: Stfena Grundberg, Göran Edström, Marianne Hirsch och Eva Eriksson.

De talar om att det låga valdeltagandet i kyrkovalet är ett demokratiskt bekymmer.

– Jag tycker att man rösta för att kyrkan ska värna om medmänsklighet och människovärde, säger Göran Edström.

– Jag är ordförande i Kommunal och vi har många medlemmar som arbetar inom kyrkan, vi vill värna deras arbetsvillkor, säger Marianne Hirsch.

– Jag att alla ska vara välkomna, säger Eva Eriksson.

Göran Edström trycker också på kyrkans internationella arbete och solidariteten med människor som har det svårt.

Stefan Grundberg framhåller kyrkans stora arbete med barn och ungdomar

I kyrkovalet ställer man upp med nomineringsgrupper.

Flera partier har bildat nomineringsgrupper men det finns också partilösa grupper.

– På en del listor finns bara folk som redan jobbar i kyrkan, säger Göran Edström. Det är viktigt att även andra är med och fattar beslut om kyrkan.

Socialdemokraternas kandidater kommer att förtidsrösta gemensamt i Avestaparken den 7 september i samband med Kyrkomässan i parken.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se