Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De sitter där och knappar in uppgifter om småbarn”

Polisen i Skåne har ett upprättat ett register över fyratusen människor av romsk etnicitet.
När det avslöjas av Dagens Nyheter förnekar polisen det först, men senare erkänner den att det stämmer. Fast det verkar som om ­polisen vill kalla registret för analysfil, ett tillfälligt material till hjälp för en brottsutredning.

Det ska bli intressant att höra varför så många som fyratusen personer kan ingå i en sådan ”analysfil” och varför tvååriga barn finns med där; ja, ettusen av de registrerade är barn.

Jag tror att många som hörde nyheten brisera på måndagsmorgonen fick en smärre chock. Register över romer? I Sverige? Det värsta är att register över romer – eller zigenare som det hette förr – har upprättats tidi­gare. Romer har i sekler ­betraktats som ett problem när fasta nationella identiteter och nationalstater ska byggas. De har stått i vägen. De har förföljts och jagats.
Det var inte så länge sedan som svenska barn kunde skrämmas av sina föräldrar när romer kom på gatan, ­eller hade slagit läger utanför en stad, med att de där människorna rövar ibland bort svenska barn.

I de tyska förintelselägren utrotades romer. Och i ett Europa som idag hemsöks av massarbetslöshet och stor social otrygghet verkar det som om diskriminering och förföljelser av romer har tilltagit, inte bara i Östeuropa utan även i länder som Frankrike och Italien.
Och i Sverige sitter alltså polismän och upprättar ­register över romska släkter. De sitter där och knappar in uppgifter om småbarn.
Jodå, polisen har rätt att föra register över olika ­saker, men den har ingen rätt att registrera folk efter etnicitet, sexualitet eller ­politisk åsikt och det Skånepolisen gjort här borde ­betraktas som brottsligt. Det verkar också som om de här uppgifterna har använts av fler än polisen i Skåne.

Hur mycket kände cheferna till? Högsta polisledningen? Justitieministern har ­redan hunnit gå i taket men frågan är om hon inte borde ta sig ner i polisens källar­våningar. I första hand handlar detta om ännu en kränkning av den romska minoriteten.
Men det där registret bildar ringar på vattnet och i ett Sverige som låter segregationen skena får sådana här saker effekter på många invandrares förtroende för polisen. Hos de mest frustrerade är det redan försvinnande litet, vilket senast Husbykravallerna vittnade om.
Gå till botten med detta! För romernas skull, men också för de stora, växande grupper som idag inte känner att de litar på polismakten.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se