Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De ska ha något bra i magen"

Allt fler lever på ekonomiskt bidrag i Falu kommun och det är något som märks inom Frälsningsarmén och på RIA-stugan.
I dagarna har över 10 000 kronor samlats in till RIA-stugan och under onsdagen anordnas även en familjeresa till Furuvik av Frälsningsarmén.

Under de senaste åren har dansorkestern Popnix samlat in cirka 115 000 kronor till RIA-stugans verksamhet i Falun och under söndagen spelade gruppen på före detta Folkets Hus. Den dagen uppgick kollekten till cirka 11 000 kronor och från kommunens håll har man i år fått 300 000 kronor.

– Svenska Kyrkan hjälper till med ytterligare 350 000 kronor, säger Christina Brodin Johansson, kåransvarig och skattmästare på Frälsningsarmén och kassör på RIA-stugan sedan 25 år tillbaka.

Frikyrkorna i kommunen drar även dem sitt strå till stacken med 100 000 kronor och Frälsningsarmén bidrar i slutändan med 60 000 kronor.

Brodin Johansson säger också att det behövs fler krafter som kan hjälpa till i verksamheten gällande RIA-stugan.

– Vi har många personer som kommer hit och får i sig frukost på morgonen och sedan kommer även dem som behöver duscha och tvätta kläder. Vi får mycket kläder från allmänheten till verksamheten, men även från klädaffärer. Vi är väldigt glada om vi får iväg en del av de som är här på behandling. En av de som gjort det är här och arbetar i dag. En person som räddas från missbruk är mycket värt, berättar Christina.

En lunch på RIA-stugan kostar i dag 50 kronor och Christina poängterar att det är riktig mat som serveras.

– De ska ha något bra i magen.

Under onsdagen anordnar Frälsningsarmén med en semesterresa med destinationen Furuvik och i år är det 90 personer som ska bussas iväg till östkusten.

– Det är tredje året som vi får den här möjligheten att göra resan överhuvudtaget. Vi har fått in så mycket pengar att det räcker till entré, åkband, mellanmål, lunch, glass och frukt och de familjer som åker med på resan är familjer som Christina har kontakt med året om.

– Många går på bidrag och där kanske det inte finns något utrymme för semester. Det är många barn som ska berätta i skolan om vad de har gjort under sommaren, och nu kan de säga att de har varit på Furuvik. Jag är innerligt tacksam till de som gjort den här resan möjlig, säger Christina.