Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De små stegens tyranni på landsbygden

Vi i Landsbygdspartiet oberoende (LPo) ser hur människor drabbas när företag läggs ner, butiker och service stängs ner och lantbrukare får allt svårare att överleva.

Många journalister åker ut till lättillgängliga och exotiska förorter för att skriva om utanförskap. Har de helt missat det som sker under tiden, att allt fler av Sveriges stora aktörer sviker landsbygden som utarmas allt mer? Landsbygden behöver bredband, bra kommunikationer, småföretagare, butiker och banker. Utan detta stannar landsbygden. En lösning är att ge landsbygdens företrädare större plats i den politiska skaran, där man med ytterligare mandat kan påverka våra beslutsfattare.

När beskedet kom att Ericsson varslar 3 000 i Sverige, då var regeringen på alerten och aviserade om stödinsatser. Vattenfall ”klippte” nästan samtidigt 40 jobb i Jokkmokk. Vilka stödinsatser fanns då för dessa 40 jobb som betyder så oerhört mycket i en glesbygd? Regeringen kan inte fortsätta att bara se kriserna inom Sveriges stora industriföretag i storstadsområdena, de måste även värna om företagarna på landsbygden.

LÄS OCKSÅ Upp och ner för Ericsson

Det är djupt stötande att se hur storbankerna struntar i sina kunder, medan staten och skattebetalarna förväntas hålla dem under armarna när de vacklar.

Sedan 80-talet har antalet mjölkbönder halverats var tionde år. Liknande utveckling ses inom de andra gröna näringarna. Telia kapar kopparledningar utan att först se till att det finns ett väl fungerande alternativ. Svaret blir ofta: bredband via fiber, något som ännu inte finns i glesbygd/landsbygd. Postnord måste fortsätta leva upp till sitt samhällsuppdrag. Om förslaget om glesare postgång blir verklighet så är det ett dråpslag mot småföretagare utanför storstäderna.

LÄS OCKSÅ Efter spilld mjölk: I dag får Malin mer betalt för mjölken

LÄS OCKSÅ Miljardsatsning för mjölkminskning

LÄS OCKÅ Brev på villovägar: "Postgången här är alldeles åt helvete"

LÄS OCKSÅ Byn slöt upp för hundraåring: "Försvinner Boa dör nog byn"

Coop vars butiker en gång i tiden stod för närheten och tryggheten, var de första att överge landsbygd/glesbygd. Var finns solidaritetstänkandet från kooperationens sida? Banktjänsternas digitalisering fördjupar klyftan mellan stad och land. De flesta kontor som läggs ner eller slutar med kontanter ligger på landsbygden. Förutom privatpersoner drabbas många föreningar och småföretagare som tvingas ta hand om dagskassorna själva. Det är djupt stötande att se hur storbankerna struntar i sina kunder, medan staten och skattebetalarna förväntas hålla dem under armarna när de vacklar. Om inte bankerna tar ansvar för sina kunder på landsbygden måste de kanske tvingas att göra det genom lagstiftning. Landsbygdspartiet oberoende vill införa en skyldighet för bankerna att hantera kontanter. Både uttag och insättning ska vara möjlig på samtliga bankkontor. Riksbanken skall se till att en fungerande kontanthantering finns i hela landet.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Regeringen måste återupprätta bankernas kontanthantering"

För Landsbygdspartiet oberoende Erland Nilsson, Råneå Erika Sörengård, partiordförande, Ervalla Hillevi Sandström Åsa Vallenberg Nilsson, Niemisel Roger Engman Magnus Malmsten, Norrtälje Tjern Inga Wall, Särna Monica Björsell, Svenljunga Pia-Maria Johansson, Nora Pierre Ländell, Horn Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk Hans Boström, Hallen Margot Hansen, Åshammar Claes Littorin, Knutby Åke Karlsson, Kolmården Gunilla Fluur, Näsåker, Cecilia Kähäri, Storfors Roger Stupis Andersson, Råneå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel