Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stäms för misshandeln i Idkerberget

De misshandlade en ung pojke till medvetslöshet vid gruvlaven i Idkerberget i januari. Nu åtalas 18 och 20-åringen som lurade den yngre målsägaren till platsen för att ta hans I-phone, tillsammans med en 17-årig kvinna som misstänks ha medverkat i brottsplanering och utförande.

Det var den 6 januari i år som de två åtalade unga männen brutalt misshandlade en tredje från samma ort genom att först ta strypgrepp runt hans hals och orsaka medvetslöshet.
Därefter har en eller båda utdelat flera slag med batong mot sitt offers huvud, med näsbensfraktur, sårskada och svullnader som följd.
Misshandeln ska enligt åklagaren betecknas som grov, eftersom de båda gärningsmännen visat särskilt råhet och hänsynslöshet.

Eftersom 18- och 20-åringen lurat målsägaren till platsen med hjälp av den yngre kvinnan, är brottet planerat, påpekar åklagaren.
Här har 20-åringen beväpnat sig med 18-årongens batong och de har alltså varit beredda att utöva våld motsvarande grov misshandel, förklarar åklagaren som yrkar att båda ska dömas som gärningsmän.

Den unga kvinnan, med postadress Ludvika, har enligt åtalet främjat misshandelsgärningen med ”råd och dåd”. Hon har lurat den misshandlade till platsen trots att hon varit medveten om att han skulle utsättas för grovt våld.
Flera vittnesmål styrker åklagarens gärningsbeskrivning. Dels genom direkt iakttagelser, men även genom utsagor om vad gärningsmännen själva berättat.
Dessutom utgör sms-trafik mellan målsäganden och 20-åringen del i åklagarens material, liksom sms från den unga kvinnan till en utomstående person. Sms som påvisar en konflikt runt henne, mellan den misshandlade och 20-åringen. Som bevis åberopas också 20-åringens blodfläckade kläder.
På kvällen den 6 januari anhölls 20-åringen och sitter nu häktad sedan den 9 januari i år.

Lena Relte